Hver anden er bange for nærmeste chef

Tysk undersøgelse klar med forstemmende konklusioner: Vi går for lidt til ledelsen med problemer på arbejdspladsen – og jo kortere uddannelse vi har, desto mindre føler vi os værdsat.

Frygten for nærmeste chef vokser dramatisk med alderen: Kun en tredjedel af medarbejderne under 25 år er bange for at sige deres mening – hvorimod godt halvdelen af ansatte over 55 år er det. Modelfoto: Iris Fold sammen
Læs mere

Taler du med nogen om udfordringer på din arbejdsplads?

En ny undersøgelse fra det tyske arbejdsmarked tyder i høj grad på ja – men ørerne er ikke din arbejdsgivers.

Undersøgelsen blev gennemført af Deutscher Gewerkschaftsbund med otte millioner medlemmer og har formet sig som en rundspørge hos 8.011 ansatte i et repræsentativt udvalg af brancher og indkomstlag.

Op mod 44 procent af tyskerne ville ikke gå til nærmeste leder med problemer på arbejdspladsen, viser det sig.

Undersøgelsen viser knap så overraskende en klar forbindelse mellem folks tilfredshed med jobbet og drømmen om et nyt: Jo dårligere vi vurderer vores nuværende arbejdsklima, desto større bliver vores aktivitet på hjemmesider med tilbud om nyt job.

Frygten for nærmeste chef vokser i øvrigt dramatisk med alderen: Kun en tredjedel af medarbejderne under 25 år er bange for at sige deres mening – hvorimod godt halvdelen af ansatte over 55 år er det.

Gode kolleger

Forskerne har også tjekket folks forhold til de nærmeste kolleger og fået et overstrømmende positivt og samtidig let forstemmende svar:

Ikke færre end 85 procent oplever den daglige støtte fra kollegerne som uvurderlig i »høj grad« eller »meget høj grad«. Men godt en tredjedel af alle adspurgte finder ikke, ledelsen gør nok for at fremme det konstruktive forhold mellem kollegerne.

Og præcis den ligegyldighed har faktisk stor indflydelse på det reelle arbejdsklima: På steder, hvor ledelsen fremmer kollegial adfærd, ser hele 94 procent deres kolleger som hjælpsomme – mod kun 70 procent på arbejdspladser uden en politik for samme.

»Del og hersk«, som diplomaten Niccolò Machiavelli sagde for et halvt årtusind siden.

Ét resultat finder undersøgelsens forfattere særligt påfaldende: Om ansatte som helhed føler sig værdsat, afhænger i meget høj grad af deres uddannelsesniveau og arbejdets specialisering.

Kun 56 procent af de ufaglærte føler sig ordentlig værdsat af ledelsen mod omkring tre ud af fire lønmodtagere med mere kompliceret arbejde.

Når danske arbejdstagere er blevet spurgt, har billedet i store træk været det samme. Fagforeningen 3F gennemførte forrige sommer en undersøgelse om medlemmernes arbejdsmiljø: Hver andet medlem så det psykiske miljø på arbejdspladsen som et problem – og hele 42 procent så mangel på anerkendelse og feedback fra ledelsen som årsag til stressrelaterede lidelser.