Hvem bestilte mordet på maltesisk journalist? Prominent forretningsmand er blevet anholdt

En af Maltas mest fremtrædende forretningsmænd er blevet anholdt i sagen om drabet på den kritiske journalist, Daphne Caruana Galizia, i 2017.

 

Daphne Caruana Galizia blev gjort tavs med en bilbombe. Det brutale drab på den regeringskritiske journalist sendte chokbølger gennem EU, og kritikken er siden haglet ned over det lille middelhavsland Malta for endnu ikke at have opklaret, hvem der stod bag mordet.

Nu er en af Maltas mest fremtrædende forretningsmænd så blevet anholdt i sagen, skriver blandt andre The Independent. Hans navn er Yorgen Fenech, og han blev anholdt på sin yacht ud for Maltas kyst.

Fenech er direktør og medejer af et selskab, der i 2013 vandt retten til at bygge et gaskraftværk på øen. Og han er også ejer af et selskab i Dubai ved navn 17 Black Limited, som Daphne Caruana Galizia skrev om, otte måneder før hun blev dræbt.

Hun afslørede dengang, at firmaet havde forbindelser til maltesiske politikere. Både den daværende finansminister og den tidligere regeringschef stod i 2015 til at modtage store beløb fra 17 Black Limited, viste en e-mail, hun var kommet i besiddelse af – og pengene skulle overføres til firmaer, som regeringsmedlemmer havde placeret i skattely.

Dengang kunne hun ikke afsløre, hvem der ejede selskabet i Dubai, men i en senere efterforskning har nyhedsbureauet Reuters fundet ud af, at Yorgen Fenech er ejeren.

Forretningsmanden blev anholdt, dagen efter at Maltas regering meddelte, at den vil benåde en mistænkt mellemmand. Han er blevet tilbudt amnesti på den betingelse, at han udpeger den eller de personer, der bestilte mordet på den maltesiske journalist for godt to år siden.

Den mistænkte mellemmand er en taxichauffør ved navn Melvin Theuma, der tidligere har været beskyldt for at være lånehaj, skriver maltesiske medier ifølge The Guardian. Det er uklart, hvilken forbindelse han har haft til Yorgen Fenech – hvis han altså overhovedet har haft det.

Tre mænd er allerede anholdt for at have placeret den bilbombe, der slog Daphne Caruana Galizia ihjel nær hendes hjem i Bidnija i oktober 2017. De blev allerede anholdt i 2017.

Daphne Caruana Galizia var en af landets mest kendte journalister og åbenmundet kritiker af Maltas politiske ledelse. Før hun blev myrdet, havde hun blandt andet skrevet om, hvordan ledende politiske skikkelser havde tætte forbindelser til sager om bestikkelse og hvidvask via Rusland og diktaturet i Aserbajdsjan.