Hugo Chavez hylder demonstranterne

Vi ser endnu engang verdens imperialistiske diktatur vise sig, siger Venezuelas præsident Hugo Chavez på talerstolen i Bella Center, efter han havde set demonstranterne udenfor.

Venezuelas præsident hylder de demonstranter, der protesterer for et bedre klima i Københavns gader. Fold sammen
Læs mere
Foto: mads nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venezuelas præsident, Hugo Chavez, der bl.a. er kendt for sit nære venskab med Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad, kritiserede fra talerstolen i Bella Center den kapitalistiske verdens ansigt og gav sin støtte til demonstranterne udenfor.

- Der er intet demokrati i verden. Vi ser endnu engang verdens imperialistiske diktatur vise sig. To unge mennesker kom herop, vagterne var venlige og skubbede kun lidt til dem. Men der er mange flere udenfor, sagde Chavez.

- Der løber et spøgelse gennem Københavns gader. Det spøgelse er her i lokalet. Ingen vil nævne det. Det spøgelse er kapitalisme. Udenfor læste jeg nogle af de unge menneskers skilte. Jeg lagde mærke til de skilte. Et af dem var 'Don't change the climate, change the system'. Lad os ændre systemet. Som de siger på gaderne, hvis klimaet var en bank, så havde de allerede reddet den, sagde Chavez til en del bifald.

Følg talerne live: Chavez: Kapitalismen er vejen mod helvede

Den venezuelanske præsident, der åbenbart havde set demonstranterne på sin vej til Balla Center, og fortsatte derefter med at lange ud efter de rige lande:

- De 500 millioner rigeste - 7 procent af de rigeste mennesker - er ansvarlige for 50 procent af udledningen af drivhusgasser. De 50 procent fattigste i verden er ansvarlige for syv procent af udledningen.

- De rige ødelægger planeten. Måske tror de, at de kan rejse videre til en anden, når de har ødelagt denne.

Kapitalisme er vejen mod helvede

Chavez sluttede sin 26 minutter lange tale, der langt overskred de tilladte minutter ved topmødet, af med en opfordring til at ændre den måde, som verden
er indrettet på. Han vil væk fra det kapitalistiske system og over til en mere
retfærdig fordelen af magt og goder:

- Vores revolution søger retfærdighed for ALLE mennesker. Den vej er socialisme. Kapitalisme er vejen mod helvede. Historien kalder os til kamp. Hvis vi ikke gør dette, så vil verdens største skabning - mennesket - forsvinde. Planeten har eksisteret i millioner af år uden mennesket. Den har ikke brug for os. Men vi har brug for den. Vi ødelægger den, sagde Chavez til de 2.000 tilhørere.

Venezuela er en af de store olieproducerende nationer, der deltager i Klimatopmødet i København.