»Hey Ritt, jeg har et forslag«

På et stormøde i Korsgadehallen i går aftes kom borgerne på Nørrebro med deres bud på, hvordan man håndterer de uroplagede gader.

Borgermøde i Korsgadehallen på Nørrebro. Beboere mødtes omkring bordet og diskuterede, hvordan man kunne løse problemerne på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hey Ritt, jeg har et forslag. Vi skal have et sted, hvor vi som forældre kan gå hen med vores børn, så de ikke hænger på gaderne.«

En midalderende mand med en svag accent hiver fat i Ritt Bjerregaards ærme.
Overborgmesteren stopper op og lytter interesseret. Hun mener ikke, at det er kommunes opgave at etablere væresteder for voksne mennesker, og at børnene i forvejen har steder, hvor de kan mødes. Men hun afviser ikke helt, at der skal etableres flere væresteder og tilbydes flere fritidsaktiviteter på Nørrebro.

Efter politikere og politi den seneste tid er kommet med deres bud på, hvordan bandekrigen skal bekæmpes, var det i går aftes blevet beboerne på Nørrebros tur. Københavns Kommunes overborgmester Ritt Bjerregaard havde inviteret til stormøde under titlen »Vi VIL bo på Nørrebro«.

Der er en halv time til mødet i Korsgadehallen begynder, da en kvinde med leopardplettet hovedtørklæde spørger en herre i jakkesæt: »Undskyld, kan jeg sidde her også.«

Manden rykker en anelse tættere på sidemanden, en dreng i skolealderen med hættetrøje, og gør smilende plads til kvinden.

Fuld opdækning
Alle stole, borde og trappetrin var optaget, da overborgmester Ritt Bjerregaard bød 670 nørrebroborgere velkommen. De var alle mødt op for at give deres bud på, hvordan de uroplagede gader skal genvindes.

Tomme fade med humus, tzatziki, bulgursalat og halalslagtet kød blev hurtigt erstattet med nye, en gammel Nørrebro-dreng ved navn Rasmus Nøhr løsnede stemningen lidt med et par sange, og der blev snakket lidt om vejr og visitationer, inden overbrogmesterens officielle velkomst.

- Få, men rå rockere og indvandrerbander skal ikke få os til at miste lysten til at bo på Nørrebro, sagde Ritt Bjerregaard.

Under stor applaus understregede hun også, at velfærdsminister Karen Jespersen ikke skal have lov til at mistænkeliggøre det arbejde, som pædagoger, lærere og socialarbejdere gør i området.

Også politidirektør Hanne Bech Hansen og Berlingske Tidendes journalist Morten Frich var på talerstolen, inden det var borgernes tur til at komme med forslag.

Forslag, der skulle udvikles omkring cirka 25 runde borde med duge med luftfoto af Den Sorte Firkant. Her skulle borgerne udpege de bedste og de værste steder på Nørrebro og begrunde valget. Senere blev dugene skiftet ud, og arbejdsopgaven var at målrette ønsker til henholdsvis kommunen, politiet og de lokale. Et ønske om flere og billigere – hvis ikke gratis - fritidsaktiviteter og væresteder til børn og unge var et udpræget ønske målrettet til politikerne. En nærpolitistation med døgnbemanding på Blågårdsgade havde mere karakter af et krav til politiet end blot et ønske.


Her skyder banderne


Vis stort kort Se kortet i Google Earth Følg kortet i din RSS-læser