Her skal klimaaktivisterne bo

Når tusindvis af aktivister under klimatopmødet kommer til København, vil de finde tag over hovedet på Østerbro og i Sydhavn.

Klimaaktivister i demonstration ved 'Shut It Down'-aktionen ved Amagerværket i september. Fold sammen
Læs mere

Tusinder af de aktivister, som under COP15 kommer til København, vil finde tag over hovedet på Østerbro og i Sydhavn.

Det melder flere af aktivistnetværkene på deres hjemmesider. Helt konkret drejer det sig om adresserne Teglholm 14 og Ragnhildgade 1.

Tidligere har det været et stort problem for aktivisterne at finde et sted at sove. Men KlimaKollektivet, der har påtaget sig opgaven med at finde sovepladser til de udenlandske aktivister, har nu haft held til at finde lokaler, hvor der vil være plads til flere tusinde personer.

- Hvor mange, der bliver plads til, afhænger af brandmyndighedernes godkendelse. Men der vil være plads til flere tusinde, siger Anna Nystrup fra KlimaKollektivets logistikafdeling til Berlingske.dk.

KlimaKollektivet er med i Climate Justice Action (CJA) - et netværk for de aktivister, som vil bruge civil ulydighed. Flere personer fra KlimaKollektivet arbejder lige nu på at klargøre lokalerne, så de bliver forsynet med strøm og branddøre.

På de to adresser skulle der kunne blive plads til et sted mellem 3.000 og 4.000 overnattende personer.

Se også:

Andre sendes til Nordvest

Det rækker dog næppe til at huse de mange tusinde aktivister, som forventes at komme til København under COP15.

Der er dog også alternativer. Slår sovepladserne på Østerbro og i Sydhavnen ikke til, har KlimaKollektivet mulighed for at sende folk videre til Brønshøj og Københavns Nordvestkvarter.

Her har Peoples Climate Action (PCA) – et sekretariat stiftet af NGOer, der primært arbejder med at finde sovepladser til klimagæster, som i forvejen har registreret sig – fundet sovepladser til uanmeldte gæster.

- Vi har en fin aftale med PCA omkring de to tomme skoler, Voldparkens Skole og Frederikssundsvejens Skole. De folk, der mangler et sted at sove, vil blive sendt ud til dem, siger Anna Nystrup.

På de to skoler skulle der være plads til i alt 1.000 sovende gæster.

Endelig skulle socialpædagogernes fagforening også have tilbudt at stille kontorlokaler til rådighed for klimaaktivister, der mangler et sted at overnatte.

Hos KlimaKollektivet er man dog stadig usikker på, om de lokaler, man kan trække på, vil række.

- Situationen ser meget bedre ud, end den gjorde for en måned siden. Men vi er stadig bekymret for, om der er plads nok og leder fortsat efter flere sovesteder, siger Anna Nystrup.

10.000 skal bespises

KlimaKollektivet arrangerer desuden folkekøkkener, der skal bespise aktivisterne.

Man regner med, at der vil være flest i København omkring den store folkelige demonstration lørdag 12. december. Her kalkulerer man med at skulle bespise 10.000 mennesker.

- Folkekøkkenerne kan i spidsperioden lave to gange 10.000 måltider om dagen. Det regner vi bestemt med at kunne få uddelt i dagene omkring 12. december, siger Anna Nystrup.

Køkkenerne vil være placeret blandt andet ved Folkets Hus på Nørrebro og på Christiania, hvorfra der også vil blive leveret mad til det alternative klimatopmøde, Klimaforum09, i DGI-byen.

Maden vil – ikke overraskende – være vegansk og primært blive tilberedt ud fra danske, økologiske råvarer. Den vil være gratis, men de spisende gæster vil blive opfordret til at donere tyve kroner per måltid.