Her er sigtelserne i omfattende terrorsag: Ville fremstille bomben »Satans mor«

Police arrive Copenhagen City Court in Copenhagen on Thursday, December 12, 2019. Twenty people have been arrested and 20 addresses have been searched Wednesday in connection with a major anti-terrorist campaign. On Thursday, those arrested are being questioned in the constitutional hearing. (Photo: Philip Davali / Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

To mænd og en kvinde sigtes for at forberede bombesprængning i Danmark eller i udlandet. De skal blandt andet have forsøgt at fremstille sprængstoffet TATP.

Det fremgår af en sigtelse, som en anklager oplæser i Københavns Byret torsdag efter den landsdækkende aktion, som PET i samarbejde med flere politikredse onsdag foretog.

Der nævnes to perioder i den sigtelse, som læses højt. Først skal der i månederne op til 18. april være blevet forsøgt at skaffe sprængstoffer og komponenter til TATP, som i øvrigt kaldes »Satans mor.«

Det blev for eksempel anvendt af de dømte i terrorsagen fra Glasvej i København. Det er kendt for at være særdeles ustabilt.

Forsøget skal være fortsat i en ny periode fra 4. oktober og frem til anholdelsen onsdag, fremgår det.

Ifølge dr.dk skyldes den lange pause i den påståede forbrydelse, at de to mænd i den periode var varetægtsfængslet i en sag om brandstiftelse. De var blevet anholdt som mistænkte for at have sat ild på en bus på Amager Strandvej.

I den aktuelle sag mener politiet, at de tre skal have forberedt sig ved samtaler og møder.

Der er ingen detaljer i sigtelsen om, hvor eller hvornår bombesprængningerne skulle finde sted. En af de to anklagere siger blot, at de skulle finde sted i Danmark eller i udlandet.

Påstanden er formuleret sådan, at de sigtede skal have forsøgt at fremstille »en eller flere bomber til brug for en eller flere terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.«

Politiet mener, at de har brugt instruktioner i fremstilling af sprængstoffer.

Mændene nægter sig skyldige, oplyser deres forsvarere, advokat Ulrik Sjølin og advokat Mohammed Perveez. Kvindens holdning kommer ikke frem i den åbne del af retsmødet. Advokat Jacob Kiil forklarer, at han endnu ikke har haft mulighed for at tale med hende.

Kvinden er 38 år. Hun er iført sort niqab, så håret er dækket. På hænderne har den spinkle kvinde lange sorte handsker. Hun virker skræmt af situationen.

Mændene er 21 år. Begge har skæg. Den ene har sit hår samlet i en dusk. Den ene kommer ind i retslokalet med gennemsigtige plastiksutter på fødderne.

I retslokalet bevogtes de af flere betjente. Og dommer Poul Gorm Nielsen beslutter at lukke dørene af hensyn til politiets efterforskning.

Den ene af to anklagere begrunder ønsket med, at politiet nu skal gennemgå mange af de effekter, som blev fundet ved onsdagens aktion.

Desuden indgår det i anmodningen om dørlukning, at de tre endnu ikke er blevet afhørt af politiet.

Derudover er fire mænd og en kvinde sigtes for at have forsøgt at købe og finansiere pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug ved terror - enten i Danmark eller på et ikke nærmere bestemt sted i udlandet.

Det oplyses torsdag middag under et grundlovsforhør i retssal 27 i Dommervagten ved Københavns Byret.

De sigtede er i alderen 19 til 28 år. De nægter sig alle skyldige.

Ifølge sigtelsen har de forsøgt at indkøbe våben og ammunition i månederne op til 11. december - altså onsdag - hvor de sammen med yderligere 16 personer blev anholdt i en storstilet aktion.

Af de anholdte fremstilles otte torsdag i grundlovsforhør i Københavns Byret.

De fremstilles i to forskellige retssale. Det skyldes, at fremstillingerne vedrører sigtelser med forskellig ordlyd.

Dog er alle otte sigtet for den mest alvorlige terrorbestemmelse i straffeloven, der hedder paragraf 114, stk. 1.

Men de nærmere detaljer i sigtelserne adskiller sig altså fra hinanden.

Desuden fremstilles en niende person i grundlovsforhør ved Retten i Odense torsdag eftermiddag i relation til onsdagens aktion.

Der er tale om en mand. Retsmødet foregår for dobbeltlukkede døre, så end ikke sigtelsen er offentligt kendt.

De anholdte i retssal 27 er en 26-årig mand iklædt ternet skjorte, en 25-årig mand iklædt sort trøje og sort vest samt en kvinde på 28 år, der bærer en sort klædedragt og sort slør.

De resterende to sigtede er en mand på 19 år med langt skæg og stribet polotrøje samt en 24-årig mand med halvlangt krøllet hår, sort T-shirt og blå joggingbukser. De blev alle fem anholdt kort efter middag onsdag.

Bag forsvarerne og de sigtede holder mindst ti politibetjente vagt.

De sigtede repræsenteres af forsvarerne Janus Malcolm, Bjørn Canning, Carsten Fentz, Jakob Lund Poulsen og Eigil Strand.

De otte anholdtes formodede planlægning af terror mislykkedes ifølge sigtelsen, idet de blev anholdt af politiet.

Retsmødet blev kort efter dets begyndelse hævet indtil klokken 13 af praktiske grunde. I mellemtiden har forsvarerne drøftet sagen med deres klienter. Flere forsvarere har anmodet om mere tid til dette.

Anklagemyndigheden har anmodet om, at resten af grundlovsforhøret afholdes for lukkede døre. Det ønske har dommeren valgt at efterkomme.

/ritzau/