Her er politikernes plakat-deadline: »Nå, venner. Få nu de plakater pillet ned!«

Flere borgere er utålmodige efter at få valgplakater fjernet fra gaderne, nu hvor valgene er overstået. Nogle plakater skulle allerede have været fjernet, mens andre må hænge frem til på torsdag. Herefter venter der ekstraregninger.

Senest på torsdag ved midnatstid skal alle valgplakater være fjernet. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus

»Det haster!! med at få de plakater ned«, »Pil nu plakater og stips ned fra træer, lygtepæle og andre steder«, »Nå, venner. Få nu de plakater pillet ned!«

Sådan lyder et par kommentarer på sociale medier, nu da både EP-valget og folketingsvalget er overstået.

Der er da også nogle politikere, som burde have fjernet deres plakater på nuværende tidspunkt. Valgplakater må kun hænge på offentlige og private veje op til otte dage efter valgdagen ved døgnets afslutning, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Det betyder, at plakater fra EP-valget skulle være taget ned i mandags, mens plakater til folketingsvalget skal være nede inden klokken 23.59 på torsdag.

En ekstra regning

Hvis tidsfristen ikke overholdes, kan vejmyndigheden fjerne plakaterne. Langt det meste af vejnettet er kommunalt, mens en mindre del er statsligt. Det betyder, at enten kommunerne eller Vejdirektoratet kan fjerne plakater, der hænger for længe. Herefter skal ophænger hente materialet. Regningen for at fjerne plakaterne sendes efterfølgende til ophængeren.

Københavns Kommune oplyser på sin hjemmeside, at regningen er 230 kroner for hver plakat, der har hængt ulovligt, mens den er 170 kroner for hver plakat, der ikke er taget ned otte dage efter valget.

»Udgifterne dækker mandskabstimer, kørsel, koordinering, registrering, ekstra udstyr, lageropbevaring, sortering og optælling,« lyder det.

Vejdirektoratet oplyser, at plakater fra EP-valget først vil blive fjernet sammen med øvrige plakater otte dage efter folketingsvalget. Vejdirektoratets udgift til nedtagning samt udgifter til udbedring af skader på vejtræer og indretninger sendes også til ophængeren.

Flere politikere er i gang her i pinsen. De Radikales tidligere folketingsmedlem Nadeem Farooq, der havde håbet at komme ind i Europa-Parlamentet, har været i gang med et særligt værktøj - en såkaldt teleskopsav, der kan føre tankerne hen på »Manden med leen«:

SFs unge stemmesluger Jacob Mark har været kreativ og set et potentiale i børnene. De har fået lov at tage hans plakater ned, hvis de vil tegne på dem.