Her er de to politikere, verden har mest tiltro til

Amerikanske Pew Research Center har spurgt godt 26.000 mennesker i 25 lande om, hvem de tør læne sig op ad.

De to ledere, der klarer sig bedst i undersøgelsen, er Frankrigs Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUILLAUME HORCAJUELO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs globale omdømme er faldet markant siden Donald Trumps valg til Det Hvide Hus. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Pew Research Center.

Ved udgangen af Barack Obamas anden præsidentperiode havde 64 procent af de adspurgte i en række lande tillid til den amerikanske ledelse, mens 23 procent savnede denne tillid.

I dag har blot 27 procent tillid til den amerikanske præsident, fremgår det af den amerikanske tænketanks undersøgelse. I lande som Mexico og Frankrig står det rigtigt slemt til for Trump, der her blot nyder støtte blandt henholdsvis seks og ni procent.

Til gengæld er israelerne blevet gladere for Donald Trump: I 2017 havde 56 procent en positiv indstilling til ham, mens det nu er 69 procent. Måske tør man gætte, at det har noget at gøre med flytningen af den amerikanske ambassade til Jerusalem?

De »mindre« lande i EUs favn

Men hvem tør verdens befolkning så læne sig op ad? Her har Pew Research Center valgt at spørge til fem af verdens ledere, og rundspørgen er denne gang bredt ud på 25 lande.

27 procent af de adspurgte nærede som nævnt tiltro til Donald Trump, mens 70 procent nærede mistro til den amerikanske præsident. Det er faktisk et dårligere resultat end selv Vladimir Putin, der har støtte fra 30 procent, mens Kinas Xi Jinping kan mønstre hele 34 procent.

De to ledere, der klarer sig bedst i undersøgelsen, er Frankrigs Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel. Igen er det kun gætværk, men det kan være, fordi EU tegner profilen i globale spørgsmål som miljø og handel?

I hvert fald nyder Macron tillid blandt 46 procent af de godt 26.000 adspurgte, mens det for Merkels vedkommende er hele 52 procent.

Undersøgelsen fra Pew Research Center er i øvrigt særligt interessant, når det gælder folks opfattelse af Kina. 70 procent svarer nu, at Kinas rolle er blevet større i det seneste årti. Skal de adspurgte udpege verdens »førende økonomiske magt«, peger de fleste – 39 procent – dog stadig på USA. Men 34 procent mener nu, at Kina indtager denne rolle.