Her er de nye regler for coronapas

Fra og med søndag træder nye regler om coronapas i kraft – få overblikket her.

Coronapas og mundbind er stadig et krav mange steder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag åbner dele af samfundet atter igen, men der er fortsat regler – heriblandt nye regler – for coronapas og mundbind.

Det vigtigste at være opmærksom på er, at coronapasset nu er forkortet, så det kun gælder fem måneder for dem, der endnu ikke har fået tredje stik eller kun har et coronapas på grund af tidligere smitte.

For ifølge Ritzau vil tusindvis af danskere fra i dag opleve, at deres coronapas ikke længere er gyldigt på grund af de nye regler.

Da man inviteres til tredje stik 4,5 måneder efter andet stik, kan du være i klemme mellem de to perioder og bliver derfor nødt til at få en negativ coronatest for på ny at have et gyldigt coronapas.

En negativ coronatest vil gøre coronapasset gyldigt i 72 timer, hvis der er tale om en pcr-test, og i 48 timer, hvis testen er udført som lyntest.

Coronapasset vil stadig være gyldigt, hvis man er testet positiv for corona inden for de seneste fem måneder – men det vil kun være gyldigt i fem måneder fremfor de seks måneder, der gjaldt inden de nye regler.

Det er endnu ikke fastlagt, hvor lang tid et coronapas, der er gyldigt som følge af tredje stik, gælder. Men sikkert er det, at de nye regler ikke rammer børnene – børn fra 14 år og ned behøver ikke fremvise coronapas, og de 15-17-årige har stadig et gyldigt coronapas, hvis de har fået to stik.

Her skal du bruge coronapas og mundbind

Mens kulturinstitutioner som blandt andet forlystelsesparker, museer og biografer genåbner, er der stadig mange steder, hvor man skal huske både coronapas og mundbind – også blandt de steder, der har været åbne under den seneste nedlukning.

Mundbindet skal bæres mange af de steder, hvor der også skal fremvises gyldigt coronapas, samt i detail- og engroshandlen og dagtilbud og grundskolen, når der hentes og bringes børn.

Foreløbigt gælder reglerne indtil 31. januar.

Disse steder skal du vise coronapas:

 • Kollektiv transport – her er der også krav om pladsbillet
 • Uddannelser som videregående uddannelser, sprogcentre og ungdomsuddannelser.
 • Ansatte i regionerne og staten. Private arbejdsgivere kan kræve det.
 • Når du kommer hjem fra rejser, kan du blive bedt om at vise det, afhængig af hvor du rejser ind fra.
 • Restauranter, cafeer og udskænkningssteder.
 • Liberale personrelaterede serviceerhverv, som oversat betyder erhverv som frisører, tatovører, bemandede solarier og køreskoler.
 • Svømmehaller, træningscentre.
 • Kulturinstitutioner som biografer, forlystelsesparker, indendørs og udendørs idrætsarrangementer med betalende tilskuere.
 • I kirken eller andre trossamfund, hvis der er mere end 100 mennesker inde og 1000 mennesker ude.
 • Fængsler og arresthuse, medmindre der laves undtagelser.
 • Besøgende på sociale tilbud og plejehjem – og på sygehuse, medmindre man er nær pårørende. Børn under 15 år, værger og advokater er blandt andet undtaget.