Havet vil stige en meter

Tre videnskabelige undersøgelser fastslår uafhængigt af hinanden, at niveauet i verdenshavene vil stige dobbelt så meget, som FNs klimapanel anslog i 2007.

Her i Løgstør bevæger vandet sig ikke sjældent op i gaderne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FNs klimapanel IPCC laver ikke mange afgørende fejl.

Men blandt de større er, at Himalays gletsjere ikke vil være bortsmeltet i 2035, som panelet ellers fastslog i sine seneste rapporter i 2007 - eller at verdenshavene maksimalt vil stige med 59 cm i det 21. århundrede som følge af global opvarmning.

Tre videnskabelige undersøgelser, herunder en fra Niels Bohr Instituttet i København, fastslår nemlig uafhængig af hinanden, at vi tværtimod må forvente en havvandsstigning på mellem 70 og 120 cm frem mod år 2100.

- I stedet for at bruge temperaturen som beregningsgrundlag for havstigninger har vi brugt Jordens strålingsbalance – både med hensyn til drivhusgassernes opvarmende effekt og den afkølende effekt fra store vulkanudbruds svovlskyer, der skærmer for Solens indstråling, udtaler Aslak Grinsted, ph.d. i geofysik på Center for Is og Klima ved Niels Bohr Institutet.

Vigtigt at gøre noget

På den baggrund når forskergrupperne fra England, Kina og Danmark frem til den nævnte havniveaustigning. Forskellen på en halv meter skyldes forskellige scenarier i modelberegningerne for menneskehedens fortsatte udledning af drivhusgasser.

Som Aslak Grinsted formulerer det:

-  Forskningsresultaterne viser, at det altså er vigtigt, at man nu gør noget for at bremse udledningen af CO2 – der er cirka en halv meter til forskel i havniveauet alt efter, om verdens lande fortsætter med at poste drivhusgasser fra fossile brændstoffer op i atmosfæren, eller om vi nu slår bremsen i og bruger andre energikilder.

Forskningsresultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters.