Han var far til Ingrid og Lillebror, Kaj og Andrea og alle de andre

Nekrolog. Mogens Vemmer var som programchef i DRs B&U-afdeling manden bag talrige børneserier og TV-julekalendere. Nu er han død, 84 år gammel.

Tidligere chef for Børne- og Ungdomsafdelingen i Danmarks Radio, Mogens Vemmer, stod bag en stribe elskede TV-børneserier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Mogens Vemmer var en institution i det danske fjernsyns historie. Han var med omtrent fra begyndelsen, da han som studenterspeaker bombarderede radioledelsen med gode ideer til børneprogrammer i det nye TV-medie.

Nu er han død få dage før sin 85 års fødselsdag. Det skriver Politiken.

1956 fik han som nyuddannet lærer sin debut, og i de følgende fem årtier var han fast ankermand for det, der udviklede sig til Børne- og Ungdomsafdelingen i Danmarks Radio.

Hans kreativitet kombineret med en aldrig svigtende kvalitetsbevidsthed gav sig udslag i talrige serier, som er kendt af de fleste danskere og siden hen har fået klassikerstatus.

Og Vemmer var far til dem alle: Ingrid og Lillebror, Sonja fra Saxogade, Super Carla, Anna og Lotte, Kaj og Andrea, Bamse og Kylling, for slet ikke at tale om Jullerup Færgeby og Vinterbyøster og for de større børn »Poul og Nulle«, som har fornøjet børn og voksne i generationer.

Bølgerne gik højt

Mogens Vemmer lagde ikke skjul på, at godt fjernsyn for børn og unge skulle have kant og være grænsesøgende i både form og indhold.

Det udløste adskillige internationale priser, men det gjorde ham også i 1960erne og 70erne til yndlingsaversion for den kulturpolitiske højrefløj.

Bølgerne gik højt, og Mogens Vemmer måtte ved flere lejligheder forsvare medarbejderne i B&U-afdelingen mod kritik for at være »røde lejesvende«.

I 2000 modtog han Publicistprisen, og samme år udløb hans chefkontrakt i DR. Han fortsatte dog som programmedarbejder i endnu fem år.

Han var forfatter til erindringsbogen »Fjernsyn for dig – 50 år med verdens værste seere«, 2006.

Senest modtog han 2011 TV-prisen »Årets Otto« og 2015 Velux Fondens hæderspris som anerkendelse af hans kunstneriske virke som programchef i DR.

Han boede i Hellerup med hustruen, TV-producer Katrine Hauch-Fausbøll, som han havde været gift med siden 1980.