Han blev smidt ud US Navy, fordi han var homoseksuel – nu opkalder flåden et skib efter ham

Harvey Milk var den første åbent homoseksuelle politiker i Californien. Han blev i 1955 smidt ud af US Navy, fordi han var homoseksuel, men nu opkalder flåden et af sine skibe efter ham.

Den amerikanske flåde navngav lørdag et af sine nye forsyningsskibe USNS Harvey Milk efter den amerikanske politiker og borgerretsforkæmper Harvey Milk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ariana Drehsler/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I midten af 1950erne blev den amerikanske søløjtnant Harvey Milk (1930-1978) efter en række afhøringer smidt ud af US Navy, fordi han var homoseksuel.

Lørdag blev han rehabiliteret, da den amerikanske flåde under overværelse af flådeminister Carlos Del Toro og Harvey Milks nevø navngav et af sine nye store flådefartøjer USNS Harvey Milk.

Diskrimination af homoseksuelle i militæret har i årtier været omdiskuteret, og navngivningen lørdag markerer et højdepunkt i ligestillingen.

Efter at være blevet smidt ud af flåden blev Harvey Milk en kendt politiker og aktivist, der kæmpede for seksuelle mindretals rettigheder.

Den amerikanske admiral Michael Wettlaufer og den amerikanske flådeminister, Carlos Del Toro, talte, da et flådefartøj i San Diego i Californien lørdag blev navngivet efter borgerretsforkæmperen Harvey Milk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ariana Drehsler/Ritzau Scanpix.

Ved ceremonien, der fandt sted i San Diego i Californien, sagde den amerikanske flådeminister ifølge BBC, at Milk som søofficer var blevet tvunget til at »skjule en meget vigtig del af sit liv«.

»Alt for længe var sømænd som løjtnant Milk tvunget ind i skyggen eller endnu værre tvunget ud af vores elskede flåde. Den uretfærdighed er en del af vores flådes historie, men det samme er den udholdenhed, som alle de, der trods denne uretfærdighed fortsætter med at gøre tjeneste, udviser,« sagde flådeministeren.

USNS Harvey Milk er et af i alt seks nye forsyningsskibe, som den amerikanske flåde vil opkalde efter amerikanske borgerretsforkæmpere. Andre fartøjer vil blive opkaldt efter højesteretsdommeren Earl Warren og præsidentkandidaten Robert Kennedy.

Deltog i Koreakrigen

Milk var løjtnant ombord på flådefartøjet USS Kittiwake under Koreakrigen, men blev efter to ugers forhør om sin seksuelle orientering tvunget ud af flåden i 1955.

Harvey Milk fik i 2014 sit kontrafej på et nyt frimærke. Milk var den første åbent homoseksuelle politiker valgt i Californien. Han blev i 1978 – et år efter at være blevet valgt – skudt og dræbt af en politisk modstander. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM WATSON.

Han blev senere en af USAs første politikere, der var åben homoseksuel, og i 1977 blev han som den første åbent homoseksuelle valgt ind i politik i San Francisco. Milk arbejdede blandt andet for, at seksuelle minoriteter ikke blev diskrimineret i forhold til job og bolig.

Allerede året efter at være blevet valgt blev han skudt og dræbt af en politisk modstander, som han flere gange havde haft verbale sammenstød med.

Barack Obamas initiativ

Det var tidligere præsident Barack Obamas regering, der i 2016 besluttede at opkalde et af flådens skibe efter Harvey Milk.

Forslaget mødte dengang modstand blandt nogle, som ikke mente, at man kunne opkalde et af flådens skibe efter en person, som var modstander af USAs engagement i Vietnamkrigen, hvilket Harvey Milk var.

Hans liv og arbejde har senere inspireret regnbuebevægelsen, som kæmper for ligestilling af seksuelle minoriteter.

Der er også blevet skabt en film inspireret af hans liv med Sean Penn i hovedrollen. Californien har udråbt 22. maj til Harvey Milk Day, ligesom det amerikanske postvæsen har udgivet et frimærke med hans kontrafej.