The Guardian: Ny økonomisk verdensorden overtog klimamøde

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 18. december:

20:19: Det danske værtskabs mening var at forhandlinger skulle producere en aftale, som verdenslederne blot skulle underskrive. I stedet gled klimatopmødet over i en episk diskussion om en økonomisk verdensorden. Det skriver The Guardian.

20:08: Republikanerne i USA advarer mod at sætte al lid til Obamas eventuelle løfter i Bella Centeret. "Hvad end han lover, skal det accepteres af Kongressen," siger et parti-medlem. Det skriver New York Times.

16.51: Hugo Chavez og hans latinamerikanske socialistiske kolleger boycotter de afsluttende forhandlinger. De vil ikke underskrive en sidste-minuts aftale, de får stukket i hånden af de rige lande, skriver edie.net. Chavez kritiserer hvad han kalder USA's latterlige forsøg på at købe sig fri over for U-landene, og tilføjer: "De tror, at vi er dumme".

15.50: En webundersøgelse viser, at hele 98 % af respondenterne mener, at Barack Obama skulle have ladet Air Force One blive i hangaren og droppet sit klimabesøg i København. Det skal dog siges, at der er tale om en afstemning på den traditionelt ærkekonservative TV-station Fox News, så på trods af mediets slogan "Fair and Balanced", er resultatet næppe repræsentativt for hele USA.

14.28: Præsident Obamas tale ved COP15 får hårde ord med på vejen af NGO'er i The Guardian. "Præsidenten sagde han kom for at handle, men viste få beviser på at han vil gøre det. Han viste ingen opmærksomhed på uligheden og uretfærdigheden i klimaforandringer. Hvis USA virkelig har foretaget sit valg, er det et valg der dømmer flere hundrede millioner mennesker til katastrofale klimaforandringer, siger en talsmand for World Development Movement.
Han suppleres af Friends of the Earth, der i en erklring udtaler, at "Obama ikke blot har skuffet tilhørerne ved talen, han har skuffet hele verden".

12.47: Obamas klimapolitikmister opbakning i befolkningen, skriver The Washington Post. En meningsmåling viser, at 45 % af amerikanerne støtter Obamas håndtering af global opvarmning, mens 39 % er imod. Ved en tilsvarende undersøgelse i april havde Obama opbakning blandt 61 % af den amerikanske befolkning, mens kun 23 % var uenige i præsidentens klimapolitik.

11:52: Det kan være klimaforhandlingerne bliver forlænget til søndag. FN's klimasekretariat har bedt forhandlere og embedsmænd om at blive til søndag, så stats- og regeringsledere kan tage hjem i dag. Det skriver New York Times.

11:25: Dronning Elizabeth er blevet meget klimabevidst på det seneste. Måske er det inspireret af hendes søn prins Charles. I hvert fald kunne passagerer spotte deres dronning i en lidt anonym udgave med udlfrakke og tørklæde stige ombord på regionaltoget fra King's Cross Station. Hun skulle med toget hjem til jul i kongefamiliens palæ Sandringham. Dronning Elizabeth kørte på første klasse med seniorrabat. Dermed har hun sparet skatteyderne for adskillelige pund. Det koster 57.142 pund per tur at køre med kongefamiliens eget tog. Se billederne fra The Guardian her.

Torsdag den 17. december:

17:20 Med Clinton's ankomst i dag og forslaget om at finde 100 milliarder dollars til bekæmpelse af klimaorandringer i ulandene bliver USA til det vaklende topmødes helt. Indtil i dag har USA været set som en kæp i hjulet på forhandlingerne- efter Clintons tale er det i stedet Kina, verden venter på. Det skriver Ben Webster, Miljøredaktør på The Times.

14:03: Britiske The Guardian udtrykker bekymring over de mange anholdelser af aktivister, over at de anholdte har siddet på jorden i timevis og over at anholdte i bure er blevet sprøjtet med peberspray.

13:04: Det amerikanske nyhedsbureau Associated Press har for kort tid siden skrevet, at den amerikanske præsident Obama gør sig klar til at tage til København.

12:51: Den canadiske avis National Post skriver om en lang række af punkter, hvorom man stadig mangler at nå til en form for enighed under klimatopmødet. Et par af disse stridspunkter er: hvorvidt man skal arbejde videre med Kyoto protokollen eller lave en hel ny traktat, hvorvidt en aftale skal løbe frem til 2017 eller 2020 og hvor stort et beløb i-landene skal betale til u-landene fremover.

11:28: Med udsigt til at det måske ikke lykkes at nå til enighed om en endelig aftale på COP 15 foreslår den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gore at det næste topmøde om et år i Mexico City fremrykkes 6 måneder så man istedet mødes i juli 2010. Det skriver den britiske avis The Telegraph på deres hjemmeside.

09:47: Forhandlingerne ved klimatopmødet har ikke levet op til de høje ambitioner den danske regering havde inden COP 15's begyndelse. Ét punkt, hvor der imidlertid synes at være god tilslutning til en aftale, er på skovrydningsområdet.
Ifølge Treehugger.com bevilgede USA's landbrugsminister Tom Vilsack i går (onsdag) 1 milliard dollars over tre år til at reducere skovrydning. Pengene vil gå til udviklingslandene der har udviklet REDD (Reducere emissionerne fra skovrydning og nedbrydning).

09:15: Den britiske miljøminister, Ed Miliband, advarer mod at klimatopmødet kan ende som en farce. Ifølge den britiske avis har ministeren sagt, at han er frustreret over, at fohandlingerne er en omgang kævl, der mest handler om, hvilken form aftalen vil tage.

08:52: Den amerikanske præsident Barack Obama håber, at han med sin tilstedeværelse ved COP15 kan lede til en stærk operationel aftale. Det skriver Reuters.

08:49: Den engelske premierminister mener, at statslederne kan finde et fælles grundlag for en aftale inden fredag. Han håber desuden på en juridisk bindende aftale inden for de næste seks måneder. Det skriver Edie Daily.
I går på topmødet erklærede Gordon Brown således: "Jeg tror vi er kommet til København velvidende, at det er en test for verdens ledere ... vi er inspireret af et fælles formål og jeg håber vi kan kortlægge en vej frem". Han tilføjede, at "jeg vil have en juridisk bindende traktat inden seks måneder, jeg ved at vi ikke vil finde sådan en på fredag, men vi kan nå til vores konklusioner og få en juridisk bindende aftale så hurtigt som muligt".

08:31: Formanden for repræsentanternes hus, demokraten Nancy Pelosi, fører an, når 21 kongresmedlemmer tager med præsident Obama til København for at deltage i afslutningen af COP15. Pelosi siger til Bloomberg.com, at hun og de 20 øvrige kongresmedlemmer, både demokrater og republikanere, tager til COP15 mødet i København, for at skabe job i den amerikanske clean-tek sektor.

08:28: Det lader i al fald til at være opfattelsen hos flere kommentatorer. Ifølge The Washington Post griber kommentatorerne til en latrinær metafor, når de skal beskrive forhandlingerne på klimatopmødet. De kalder procesen for "Constipagen", som er en sammentrækning af det engelske ord for forstoppelse, constipation, og Copenhagen.

08.13: Ifølge amerikanske MSNBC, skal topmødedeltagere og regeringsledere, ved det fastlåste COP15-møde, ikke forvente at den amerikanske præsident Obama vil have nye løfter med til København, når han ankommer i morgen fredag. Kilder i den amerikanske administration understreger onsdag overfor MSNBC, at Obama ikke vil have mulighed for tilbyde mere end hvad Washington allerede tilbudt.

07.57: Ifølge Bloomberg.com, der har været i kontakt med flere klima-analytikere, risikerer Cop15 topmødet at ende med en aftaletekst med et lavere ambitionsniveau end FNs klimapanel og andre videnskabelige eksperter og klimaforkæmpere har anbefalet. Ifølge de eksperter og embedsmænd som Bloomberg har været i kontakt med, syntes det lavere ambitionsniveau at være det bedste og eneste mulige mål for en aftale inden topmødets afslutninge.

Onsdag den 16. december

19:28: Den engelske avis The Guardian skriver her til aften, at Danmark er i færd med at få sit ry ødelagt. Avisens skribenter mener, at det blandt andet skyldes politiets brug af peber spray og klimafængslet. Også det forhandlingsmæssige dødvande inde i Bella Centret får en del af skylden.

16:43: Ifølge den norske chefforhandler, Hanne Bjustrøm, vil danskerne fremlægge to aftaletekster: En for Kyotosporet i forhandlingerne og et forslag til en overordnet politisk aftale. U-landende kræver på deres side, at man fortsætter med de tekster, der allerede ligger på bordet. Sveriges statsminister, Frederik Reinfeldt, har udtrykt bekymring for at forhandlingerne vil kollapse. Det skriver norske NRK.

16:22: De mange afviste NGO’er i Bella Center får nu tilbudt to alternative mødesteder. Det er Øksnehallen på Vesterbro ved siden af DGI-byen, hvor der i forvejen holdes Klimaforum 09. Og det er Forum ved Julius Thomsens Plads på Frederiksberg. I Forum er der adgang for NGO’er med akkreditering til COP15.I Øksnehallen vil der være adgang for alle NGO’er torsdag, fredag og lørdag også uden akkreditering til Bella Center i forbindelse med Klimaforum09. Det oplyser People's Climate Action sekretariatet.

14:53: Ifølge The New York Times har dansk politi brugt tåregas til at holde styr på demonstrationen foran Bella Center, dette rapporteres der dog ikke om fra de danske medier, der udelukkende rapporterer om brug af knipler, hunde og peberspray.

14:35: Tre ud af fire britiske vælgere mener, at deres premierminister Gordon Brown sammen med verdens øvrige ledere er på en vigtig mission under klimatopmødet. Det viser en meningsmåling foretaget for avisen The Guardian. Ifølge avisen afviser de britiske vælgere, at verdens ledere overdirver truslen fra klimaforandringer. Hele 83 procent af de adsprugte tror også på, at forskerne taler sandt, når de advarer mod klimaforandringer.


18:00: 20 personer afvist ved grænserne
Fra den 8. til den 10. december har politiet afvist i alt 20 mennesker. Afvisningerne er sket ved den dansk/tyske grænse, i Københavns Lufthavn, i Gedser og i Rødby. 3 af de afviste var svenskere, der er kendt for hærværk i Sverige. Der er også afvist 8 svenskere, som er kendt for husbesættelser i Sverige. Det oplyser Politiet på deres hjemmeside.
13:42: EU-landene er nået frem til hvor mange penge der samlet skal gives i klimastøtte til udviklingslandene. Lars Løkke Rasmussen fortæller, at der over de næste tre år vil gives 54 milliarder kroner i støtte. Alle 27 EU-lande har bidraget til puljen, som skal gå til de fattigste udviklingslande. Danmark har bidraget med 1,2 milliarder kroner.   

13:34: Bjørn Lomborg langer på project-syndicate.org ud efter forhandlingerne i København. Han mener, at alle COP15-deltagerne har fokus på det forkerte, når de snakker om at sænke landenes CO2-udledning. Det ligger i forlængelse af Kyoto-aftalen, som ifølge Bjørn Lomborg ingenting har udrettet. De høje tal for reducering, som der i øjeblikket nævnes ved COP15, er ifølge den omstridte debattør, usandsynlige. I stedet for at fortsætte i Kyoto-aftalens fiaskofodspor, burde landenes ledere gå sammen om investering i forskning og udvikling af energikilder, der ikke forurener. Kun hvis der fremover kommer fokus på at gøre de ikke-forurenende energikilder billigere end fossile brændstoffer, kan udviklingen vendes, skriver Bjørn Lomborg.    

12:59: Fra flere sider lyder det, at præsident Obama må gøre sig fortjent til sin Nobelpris ved COP15. Det skriver bloomberg.com. Ved den officielle prisoverrækkelse i Oslo igår, kunne man se mindst en protestrende med et skilt med ordlyden: 'Vores klima. Din beslutning.' Også fra Greenpeace i USA opfordres Obama til at vise sit værd i København: "Han vandt den, nu er det tid til at gøre sig fortjent til den." Den amerikanske præsident har planlagt at slutte sig til forhandlinger på konferencens sidste dag, den 18. december.

12:38: Det første officielle udkast til en global klimaaftale er blevet fremlagt ved COP15. I dag er der kun en uge tilbage inden en aftale skal underskrives, men dagens papir er udelukkende en skitse. De konkrete tal og finansiering af CO2-reduktionen er ikke fastlagt i aftalen - dog står der, at verdens samlede udledning af CO2 skal være faldet med 25-40 procent i 2020 og 50 procent i 2050.  

11:47: Topmødeminister Connie Hedegaard afviser i dag, at hun og det danske formandskab i går skulle have holdt møde med chefforhandleren for G77-landene. Det skriver politiken.dk. Lumumba Di-Aping har ellers skabt overskrifter internationalt, da han fortalte, at han var udvandret fra et timelangt møde med netop det danske formandskab. Samtidig maner Connie Hedegaard til ro omkring Lumumba Di-Apings udtalelser, som hun mener er almindelig forhandlingsspil. 

11:27: EU-kommissionens formand, José Manuel Barroso, har ved et pressemøde fredag morgen slået fast, at EU finder de lovede mindst 45 milliarder kroner til ulandene. Igår aftes var forhandlingerne ellers løbet ind i vanskeligheder, især de østeuropæiske lande ønskede ikke at være med. I dag erklærer Polen sig klar til at deltage, og med det kursskifte ser det ud til, at diplomaterne i Bruxelles er tættere på en løsning. Det skriver jp.dk   

11:10: Demonstranterne ved dagens aktion har udpeget 15 virksomheder og organisationer, som aktivisterne i dag vil opsøge. De 15 der protesteres mod er DI, Hopenhagen, Bright Green Xpo (arrangeret af DI), Danish Energy Association, McDonalds, Dan Forestry, Plastic and Packaging Industries of Denmark, Dansk Byggeri, Deloitte, ArcelorMittal, Tænketanken Mandag Morgen, Repsol, Shell, Maersk og Ieta - International Emissions Trading Organization. Aktivisterne har fortalt, at de vil skabe kaos ved virksomhederne.  

10:55: Ved midnat ankommer et tog med 700 klimaaktivister til København. De 700 aktivister er på vej til Danmark for at deltage i den store klimademonstration lørdag. Det skriver dr.dk. Aktivisterne kommer fra flere dele af Europa og mødes i Bruxelles, hvor et tog med plads til 700 venter på dem. Derfra går turen over Padborg, inden det rammer København.

10:25: Den danske organisation Stop Spild af Mad er skuffede over, at verdens madspild ikke diskuteres på COP15. Det skriver den engelsksprogede The COP15 Post. Organisationen fortæller, at 10 procent af den globale opvarmning stammer fra produktionen af mad, der ender som affald. Og problemet med mad der smides ud er stort i Danmark. Selina Juul, der står bag Stop Spild af Mad, oplyser, at hver dansker i gennemsnit smider 63 kg spiselig mad ud. Problemet er let at løse. Det koster ikke penge, men kun en ændring af vores opfattetlse af mad og det, at smide mad ud, mener Selina Juul. Derfor kan hun heller ikke forstå, at politikerne på COP15 ikke tager madspildet op.   

09:55: EUs regeringschefer der igår mødtes i Bruxelles for at finde det beløb, landene vil hjælpe udviklingslandene med i kampen for klimaet, fortsætter i dag deres møde. Diplomaterne fra de 27 medlemslande har også i nat diskuteret hvordan man skal finde frem til EUs tilskud til de 111 til 156 milliarder kroner, som udviklingslandene skal modtage fra globalt plan over en treårige periode. Tidligere har EU meldt ud, at man regner med at finde et beløb på 45 milliarder kroner til hjælpen. Efter forhandlingerne igår var der stadig langt op til de 45 milliarder, men Lars Løkke Rasmussen var ved et pressemøde ved midnat optimistisk. Han tror på, at diplomaterne vil have fundet en løsning, inden mødet slutter i dag. Det skriver politiken.dk   

09:45: Chefforhandleren for G77-landene, der blandt andet tæller Kina og Argentina, Lumumba Stanislaus Di-Aiping forlod sent igår aftes et møde med det danske formandsskab. I dag afvises det, at der fandt et møde sted. Det var i stedet en konsultation og en uformel snak. Det skriver politiken.dk. Lumumba Stanislaus Di-Aiping gav igår Danmark nogle hårde kommentarer med på vejen, da han udvandrede. Chefforhandleren sagde, at topmødet risikerer at blive ødelagt på grund af det danske formandsskabs intentioner.