Friis får international rolle

Lykke Friis bliver i 2010 formand for FNs klimakonference og får dermed en afgørende rolle i spillet om en global klimaaftale.

Lykke Friis overtager formandsposten efter den polske miljøminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS NORGARD LARSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den internationale hovedrolle, som Connie Hedegaard har spillet som dansk klimaminister, kommer Lykke Friis i vidt omfang til at videreføre.

Det vurderer formanden for den grønne tænketank Concito, Martin Lidegaard.

-Hun kommer, næsten uanset hvad, til at få en ikke ubetydelig international politisk platform på klimaområdet i 2010, siger Martin Lidegaard.

Forklaringen er det ansvar, der følger med rollen som vært og formand for FN-klimakonferencen COP15, der åbner i Bella Center 7. december.

Netop fra den dag træder værtslandets siddende miljø- (eller klima-) minister ind i rollen som formand for COP15, og samme dag fratræder COP14-formanden, den polske miljøminister Maciej Nowicki.

Da Connie Hedegaard er midlertidig udnævnt til minister for FN-klimakonferencen, vil hun også være formand for COP15 frem til konferencens afslutning 18. december.

Men derefter tiltræder Hedegaard som EU-klimakommissær, hvorefter Lykke Friis - ifølge kilder i klimaministeriet - overtager rollen som formand for COP15. Og den rolle kommer hun til at udfylde helt frem til COP16 åbner i Mexico City i begyndelsen af december næste år.
   
Omfanget af hendes rolle kommer dog til at afhænge helt af udfaldet af københavnskonferencen. Men bliver udfaldet en politisk bindende aftale, der skal ratificeres som traktat i løbet af 2010, får Lykke Friis en "ikke ubetydelig international politisk indflydelse", vurderer Martin Lidegaard.

Det kan give den tidligere prorektor en særdeles omfattende rejseaktivitet i FN-regi i det kommende år, og hun kan få en nøglerolle som noget nær en politisk parallel til FN-klimachefen Yvo de Boer - i hvert fald ind til den mexicanske miljøminister i sidste halvdel af 2010 gradvist begynder at overtage en del af de kommende formandsfunktioner, nøjagtig som Connie Hedegaard har gjort i de seneste måneder..

I øvrigt kalder Martin Lidegaard valget af Lykke Friis som ny klimaminister for "stærkt".

- Lykke Friis er anerkendt, hun har forstand på klima, og hun er en  fagligt meget kompetent person, siger han.

Lykke Friis meldte sig ind i Venstre i nat
Lykke Friis har været i spil før
Blå bog: Lykke Friis
Berlingske Tidende mener:
Smart træk af statsministeren