Forsvarsministeriet afviser ikke, at Danmark har indgået aftale med ukrainsk våbenproducent om »tunge våben«

Har Danmark indgået en aftale med en ukrainsk våbenproducent om at udvikle og producere »tunge våben« og militært udstyr? Det hævder våbenproducenten. Forsvarsministeriet afkræfter ikke aftalen og henviser til »våbenproduktion« som en del af den langsigtede støtte til Ukraine.

Det ukrainske statsejede selskab Ukroboronprom, der beskæftiger sig med forsvars- og våbenindustrien, har angiveligt indgået aftaler med mindst seks NATO-lande, herunder Danmark, om produktion og udvikling af »tunge våben og militært udstyr«, skriver selskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ukrainske statsejede selskab Ukroboronprom, der beskæftiger sig med forsvars- og våbenindustrien, har angiveligt indgået aftaler med mindst seks NATO-lande, herunder Danmark, om produktion og udvikling af »tunge våben og militært udstyr«.

Det oplyste selskabet fredag i en meddelelse, mens det ukrainske medie Kyiv Independent har viderebragt meldingen på Twitter:

»Polen, Tjekkiet, Frankrig, Danmark og andre NATO-lande vil producere og udvikle tunge våben og andet militært udstyr sammen med Ukraine, sagde Ukraines vigtigste forsvarsvirksomhed, Ukroboronprom.«

Det danske forsvarsministerium har ikke meldt noget ud for nylig, og det er derfor også uklart, hvad meddelelsen helt præcis betyder, hvilket danske forsvarsjournalister også har givet udtryk for på Twitter.

Her har blandt andre DRs forsvarskorrespondent, Mads Korsager, skrevet, at det lyder »vildt nok« og spurgt, om der er andre, der har hørt om aftalen.

Berlingskes forsvars- og sikkerhedsjournalist, Andreas Lindqvist, har spurgt, om det danske bidrag henviser til en donation meldt ud i august på 820 millioner kroner, der skulle gå til »finansiering af våben og træning« til Ukraine.

Mads Korsager svarer hertil, at hans indtryk er, at de penge allerede er blevet brugt på 16 Howitzer-kanoner, som Danmark sammen med Tyskland og Norge i oktober fortalte, de ville donere til Ukraine.

Berlingske har stillet Forsvarsministeriet en række spørgsmål til meldingen fra det ukrainske selskab om et samarbejde med Danmark. Herunder om ministeriet kan bekræfte aftalen.

Forsvarsministeriet har svaret følgende:

»Det er ingen hemmelighed, at Danmark i samarbejde med andre lande donerer våben til Ukraine, og at der i det samarbejde også er fokus på langsigtet støtte – herunder våbenproduktion. Forsvarsministeriet ønsker dog ikke at gå yderligere ind i spørgsmål om konkrete donationer.«

Artiklen er opdateret klokken 18.00 lørdag med kommentaren fra Forsvarsministeriet.