Forsvarsansat blev bestukket med tilbygning

Sagen om bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse udløste fængselsstraf til en tidligere forsvarsansat og en medarbejder hos Kemp & Lauritzen.

Forsvarets Ejendomsstyrelse på Hjørring Kaserne, fredag den 6. december 2019. Forsvaret undersøger mulig svindel af 2 medarbejdere hos ejendomsstyrelsen. Professor sammenligner sag om muligt svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse med den såkaldte Britta-sag. Foreløbig er to ansatte politianmeldt. Det skriver Ritzau, fredag den 6. december 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag faldt der dom ved Retten i Viborg i en opsigtsvækkende sag om bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Fem mænd var under anklage, og fire af dem blev fundet skyldige, mens en femte klarede frisag.

En tidligere medarbejder i installationsfirmaet Kemp & Lauritzen blev af politiet anset for den, der ydede bestikkelsen.

Frank Dalby Johansen blev fundet skyldig i groft mandatsvig og i at yde bestikkelse på 1,7 millioner kroner til to tidligere forsvarsansatte.

Det udløste to et halvt års fængsel.

Dennis Bechmann Engmann var ansat i ejendomsstyrelsen og havde ansvar for at godkende tilbud og fakturaer fra håndværkere og entreprenører.

Han blev idømt to års fængsel for at have modtaget bestikkelse i form af en tilbygning og en renovering af sit hus på Viborg-egnen.

Af regningerne fremgik det, at der var tale om arbejde udført på Flyvestation Karup.

Men i virkeligheden var det håndværksarbejde, der gjaldt tilbygningen med en stue, et sove- og et badeværelse.

En anden tidligere ansat i ejendomsstyrelsen blev fundet skyldig i at have modtaget smedejernslåger og bøgehækplanter til en værdi af 35.250 kroner.

Det udløste en dom på tre måneders betinget fængsel.

To østjyske håndværksmestre var tiltalt for medvirken til bestikkelse. Den ene blev idømt et års fængsel, heraf tre måneder ubetinget. Den anden blev frifundet.

Det var en enig domsmandsret, der nåede frem til resultatet, forklarede retsformand Torben Bybjerg Nielsen.

Den tidligere Kemp & Lauritzen-medarbejder erkendte sig i retten delvist skyldig.

Han hævdede, at han af sin chef blev instrueret i at stille storkunden, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, tilfreds.

»Jeg ved godt, jeg har lavet noget lort, det står jeg ved. Men jeg synes også, at andre skal stå ved, at de har haft fingrene i kagedåsen,« sagde han i retten.

Men domsmandsretten afviste forklaringen om, at han handlede efter instruks fra en overordnet.

Den forsvarsansatte, der fik bygget en tilbygning til sit hus, nægtede sig skyldig.

Han sagde i retten, at han havde betalt håndværkerne dels kontant, dels med et banklån.

Han hævdede, at han havde opsparet 450.000 kroner gennem årene ved at arbejde i weekenderne for et firma, der leverer »fest og farver«.

Pengene gemte han i rockwool-lagene på loftet, forklarede han.

Også denne forklaring blev afvist af domsmandsretten.

Den forhenværende forsvarsansatte og den tidligere Kemp & Lauritzen-medarbejder ankede på stedet dommen til landsretten.

De øvrige to dømte udbad sig betænkningstid.

Håndværksmesteren, der blev frifundet, var synligt lettet over dommen. Men hos de øvrige var der ikke umiddelbart nogen reaktion at spore.

Specialanklager Gorm Søgaard Lund var tilfreds med resultatet, da han efter domsafsigelsen gjorde status.

»Bestikkelse er et angreb på borgernes tillid til den offentlige sektors forvaltning af de fælles midler – borgernes skattekroner.«

»Dommene ligger nogenlunde inden for praksis på området, og jeg mener derfor, jeg godt kan derfor tillade mig at være tilfreds med det samlede udfald af sagen.«

/ritzau/

Fire af fem mænd dømt i sag om bestikkelse