Forsvaret i akut mangel på ingeniørsoldater

For anden gang inden for en måned rammes forsvarets fåtallige, men vitale ingeniørsoldater af vejsidebomber med tab af et liv og fire sårede. Nu skal forsvaret finde en løsning på problemet, for antallet af specialister er knapt.

To af Hærens nye og kritiserede pansrede køretøjer, forrest Humvees og bagude en Eagle 4. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Brøndum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 33-årige flyveroverkonstabel Martin Kristiansen, der søndag blev dræbt under transport i en pansret mandskabsvogn i Afghanistan, var tilknyttet Ingeniørregimentet i Skive.

Køretøjet blev ramt af eksplosionen, da det befandt sig i en mindre kolonne af køretøjer med soldater, der skulle flyttes fra den fremskudte base Budwan - tidligere kaldet Armadillo - til hovedbasen Camp Price ved byen Gerehsk.

Yderligere fire soldater, der også kom fra Ingeniørregimentet, blev lettere såret.

Ifølge chefen for operationer i Hærens Operative Kommando, oberst Henrik Sommer, vil hændelsen blive undersøgt af tekniske specialister, der i forvejen er på vej til Afghanistan. Her skal de undersøge omstændighederne ved eksplosionen, der den 1. juni kostede den 22-årige konstabel Sophia Bruun livet, mens hun opholdt sig i en pansret mandskabsvogn af typen Piranha.

Akut mangel på specialister

Med tabet af de fire ingeniørsoldater er forsvaret blevet ramt af akut mangel på de vigtige specialister. Det er ingeniørsoldater, der »sweeper«, altså går forrest med minesøgere og andet udstyr for at opdage og eventuelt uskadeliggøre miner og bomber. Ingeniørsoldaterne er afgørende for operationssikkerheden, og forsvaret vil mandag tage stilling til, hvordan man kan lette presset på de relativt få tilbageværende ingeniørsoldater ved den danske bataljon i Helmand.

Det er anden gang på kort tid, at forsvarets ingeniørsoldater rammes. Den 18. maj blev fire ingeniørsoldater såret af en improviseret bombe nær Budwan, da de var ved at klargøre til en minerydningsoperation. I alt er altså en ingeniørsoldat dræbt og syv såret inden for en måned.

Siden Danmark i 2002 sluttede sig til NATO-styrkerne i Afghanistan har 33 danske soldater mistet livet.