Forskere advarer mod lempelser i Storbritannien: Coronavirus kan blive et »livslangt forhold«

Flere britiske forskere advarer den britiske regering mod at lette på restriktioner i forbindelse med coronavirus.

Professor John Edmunds advarer om lempelser i Storbritannien: Antallet af smittetilfælde kan stige, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Dawson/Reuters/Ritzau Scanpix

Med det højeste antal registrerede smittetilfælde og dødsfald i Europa har Storbritannien været hårdt ramt af coronavirussen.

Alligevel vil den britiske regering fjerne en del af de hårde restriktioner, som den har indført. Og det får flere forskere til at slå alarm.

Ifølge forskerne, som alle er medlem af rådgivningsorganet SAGE, Scientific Advisory Group for Emergencies, der vejleder regeringen i nødsituationer, er der risiko for, at smitten kan øges. Det skriver The Guardian.

Fra mandag skal det blandt andet være muligt for briter fra forskellige husstande at mødes, dog med en afstand på to meter. Det bliver også muligt for folkeskoleelever at vende tilbage til skolen.

Ifølge et estimat fra The Office of National Statistics kan der have været ca. 8.000 daglige smittetilfælde mellem 11. og 24. maj, og det bekymrer John Edmunds, professor i infektionssygdomme ved Londons skole for hygiejne og tropisk medicin og medlem af SAGE.

»Hvis man ser på det med et internationalt perspektiv, så er det på et højt niveau,« siger han ifølge the Guardian.

Ifølge Edmunds er smittetrykket mellem 0,7-0,9, og uden nogen restriktioner kan smittetrykket nemt komme op på 3 eller 4. Hvis smittetrykket når 1, vil antallet af smittede hver dag være det samme, men mere social mobilitet kan få tallet til at stige, siger han ifølge The Guardian.

Derfor løber den britiske regering ifølge John Edmunds en stor risiko ved at lukke samfundet mere op.

Forskere bakker op

Flere forskere har efterfølgende meldt sig på banen og bakket op om Edmunds kritik af lempelserne.

Blandt andet skriver Jeremy Farrar, der er medlem af SAGE og direktør for The Wellcome Trust, i et tweet, at han er enig med Edmunds, og at covid-19 spreder sig for hurtigt til at lempe på landets lockdown.

En anden forsker, der bakker op om Edmunds, er Mark Woolhouse, professor for infektionssygdomme og epidemiologi ved Edinburgh Universitet og ligeledes medlem af SAGE​. Han mener også, at England hæver restriktionerne for tidligt, og advarer om at der er en reel fare for en anden bølge.

Det forhold, vi har haft med coronavirus, kan ende med at blive et »livslangt forhold«, siger han ifølge The Guardian.

Der er dog fortsat en del restriktioner i landet. Blandt andet skal man i 14-dages karantæne, hvis man ankommer til Storbritannien fra et andet land.