For første gang i 30 år har en polsk mand fået tildelt politisk asyl – i Norge

En 47-årig mand fra Polen er blevet tildelt politisk asyl i Norge, efter at han er flygtet fra en fængselsstraf i Polen. Sagen understreger Polens skrantende forhold til det internationale samfund.

Norges statsminister, Erna Solberg. Norge har givet politisk asyl til en polsk mand. Det er første gang i 30 år, at en polsk statsborger får asyl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Heiko Junge/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Polen er han blevet dømt til fængsel for svindel og dokumentfalsk. I Norge bliver straffen anset som politisk forfølgelse.

Derfor er Rafal Gawel, hans kone og datter nu blevet tildelt asyl. Han er den første polske statsborger i 30 år, som får tildelt politisk asyl, skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Det er meget sjældent, at Norge tildeler asyl til borgere fra EU-lande, og sagen ses derfor som et eksempel på, hvordan relationerne mellem det internationale samfund og Polens højreorienterede regering fortsat forværres.

Ifølge Norge er sagen et eksempel på, hvordan den polske regering underminerer landets retssystem for at forfølge kritikere.

Ifølge den polske viceudenrigsminister, Pawel Jablonski, blev undersøgelsen mod Rafal Gawel åbnet under den forrige regering.

Så hvem er han?

Den 47-årige polske statsborger er kendt som menneskerettighedsforkæmper i Polen, og han har som formand for organisationen Center for Bekæmpelse af Racisme, Fremmedfrygt og Diskrimination længe været i de polske myndigheders søgelys, skriver norske VG.

Organisationen afslørede for et par år siden ifølge VG, hvordan lokale politibetjente havde forbindelser til nynazister og højreekstreme kræfter, hvilket resulterede i flere fyringer i politiet.

Da den nye, højreorienterede koalitionsregering trådte til i 2013, fik flere af politibetjentene angiveligt deres job tilbage, fortæller Rafal Gawel til VG.

»Efter dette var jeg jaget vildt af myndighederne. Jeg havde ikke noget valg. Jeg måtte forlade Polen,« siger han til VG.

Inden Gawel forlod Polen, hævder han, at han blev tvangsindlagt på en psykiatrisk institution, hvor han delte celle med en drabsmand.

»Det er sådan, totalitære regimer prøver at knække folk. Det er en trist udvikling, vi oplever i Polen,« siger han til VG.

Blev først afvist

Rafal Gawel og hans familie dukkede op i Norge 7. januar 2019 uden noget pas. To dage senere fik familien afslag på Rafal Gawels ansøgning om politisk asyl. Derefter begyndte en lang klageproces, som altså endte med at omstøde den første afgørelse.

Marianne Granlund, afdelingsleder i det norske udlændingenævn, fortæller til VG, at Norge meget sjældent giver asyl til EU-borgere. Men:

»Dokumentationen var så omfattende her, og klagerens forklaring så overbevisende, at udlændingenævnet var overbevist om, at han havde krav på beskyttelse,« siger hun.

Udlændingenævnet har i sin forklaring blandt andet lagt vægt på, at Polens retssystem er så presset af regeringen, at dommen mod Rafal Gawel ikke bør respekteres. Af samme årsag har Norge nægtet at udlevere den 47-årige til Polen.

Ifølge VG er Rafal Gawel blevet dømt for svindel og dokumentfalsk i Polen. Forhold, som angiveligt skulle have udspillet sig for mange år siden, men som han altså nu var dømt til at afsone to års fængsel for.

Selv hævder Rafal Gawel, at dommen er en politisk motiveret hævnaktion fra den polske regering.

I første omgang er den Rafal Gawel og hans familie blevet tildelt et års asyl, men hans advokat, Lukasz Niedzielski, oplyser til Associated Press, at opholdstilladelsen formentlig kan forlænges.