For et år siden nedsatte ministeriet et afgørende råd. Nu er eksperterne klar med nedslående tal: »Det er afsindigt lavt«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Biodiversitetsrådet er kommet med den første rapport, der er »bekymrende læsning«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi først en tur forbi et ekspertråd for biodiversitet, der har udgivet en rapport, som peger på en dyster tilstand for det danske naturliv.

Derudover skal vi runde et grundlæggende økonomisk paradoks, der har vist sig i takt med, at uligheden i Danmark er blevet historisk høj, mens de fattigste på samme tid er blevet rigere. Overvismand Carl-Johan Dalgaard gør os klogere.

Vi skal også forbi nye beregninger, der viser store besparelser ved brug af delebiler. Er besparelserne så store, at mange vil droppe den private bil?

Det vender vi tilbage til.

Ekspertråd kommer med nedslående melding for dansk naturliv

Da Miljøministeriet sidste år etablerede Biodiversitetsrådet, skete det med henblik på at få rådgivning fra eksperter om naturlivets tilstand.

Og der er nok at hæfte sig ved i rådets første rapport, der understreger, at Danmark er langt fra målet i forbindelse med beskyttelse af natur.

Rapporten konkluderer, at 2,3 procent af landarealet i Danmark kan betegnes som beskyttet natur. EUs samlede mål er på 30 procent.

Rapporten er den første, komplette gennemgang af, hvor stor en del af det danske areal, der kan betegnes som henholdsvis beskyttet og strengt beskyttet natur.

Den strengt beskyttede natur har Biodiversitetsrådet ikke fundet i Danmark, mens målet i EU lyder på ti procent.

»Det er afsindigt lavt,« siger rådets forperson, professor i biologi Signe Normand, der anbefaler, at Folketinget indfører en naturlov.

Du kan læse hele artiklen hos Politiken.

Topjob til hovedperson i minksag forarger minkavlere: »Forkasteligt«

En af de helt store hovedpersoner i minksagen, Henrik Studsgaard, skal være ny direktør for Teknik & Miljø i Esbjerg Kommune.

Frem til jobskiftet har han været hjemsendt fra sin rolle som departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, efter at Minkkommissionen rettede hård kritik af hans ageren i minksagen.

Ansættelsen forarger de nedlukkede minkavlere, hvor formand for Danske Mink Louise Simonsen kalder det »forkasteligt« og til DR siger, at »det hører ingen steder hjemme«.

Ifølge Venstre-borgmester i Esbjerg Jesper Frost, har kommunen valgt Henrik Studsgaard, fordi han var den bedst egnede og gjorde et godt indtryk. Borgmesteren tilføjer over for DR:

»Og ja, han har lavet en fejl i sit tidligere virke. Det har han taget ansvaret for, og så er den ikke længere.«

Du kan læse mere om jobskiftet hos DR.

Ulighedsrekord rummer et paradoks – de fattigste er nemlig blevet rigere

Forskellen mellem landets rigeste og fattigste er ikke set større siden 1987.

Der gemmer sig dog et paradoks bag målet for ulighed, idet landets fattigste har fået markant flere penge mellem hænderne i løbet af de seneste ti år.

Reelt er de ti procent fattigste den indkomstgruppe, der har oplevet den næststørste procentvise fremgang i købekraft i løbet af de seneste ti år frem til 2021.

Overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard påpeger, at tallet for ulighed kan give et forkert indtryk af udviklingen.

»Jeg tænker, at det er de færreste, som isoleret set ikke vil være glade for, at gennemsnitsindkomsten blandt dem med de laveste indkomster er vokset mere end mange andre steder i samfundet,« siger han til Berlingske.

Du kan læse mere om det interessante paradoks her.

Københavnere er skeptiske over for delebiler – Jakob er fan

Mange bilejere ville spare penge, hvis de delte bil med deres medborgere.

Det gør Jakob Anthonisen.

Ifølge ham er det absurd, at så mange københavneres bil står stille det meste af tiden

Ifølge beregninger Vejdirektoratet og FDM har foretaget, kan man let spare i omegnen af 1.000 kroner om måneden, såfremt kørselsbehovet ikke er større end 12.000 kilometer om året.

Ifølge en professor i transportøkonomi er der dog også andet på spil.

Danskerne føler i høj grad, at værdien af at have egen bil er mere værd, end de penge man kan spare ved at deles om en bil, vurderer professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet Mogens Fosgerau.

Du kan læse mere om Jakob Anthonisens erfaringer med delebil her.

Kommentar: Amsterdam er bevis på, at fri hash ikke redder Christiania

På afstand ligner Holland det lykkelige eksempel på frisind og afkriminalisering af hash.

Men zoomer man ind, er Holland ramt af hård kriminalitet, der nu truer samfundets bærende søjler.

Det mener Berlingskes indlandsredaktør, Kasper Krogh.

Hvorvidt vi i Danmark bør følge Hollands og legalisere hash er måske ikke så oplagt, som flere partier i Folketinget gør det til, skriver Kasper Krogh.

Du kan læse hele kommentaren her.

Det sker i dag:

Danmark spiller mod Australien til VM i fodbold: I den sidste og afgørende gruppekamp til VM møder det danske herrelandshold i fodbold puljens nummer to, Australien. Kampen spilles klokken 16.

NATO-landene mødes i Bukarest: Sidste dag NATO-landene mødes i Rumænien, hvor drøftelserne især har gået på støtten til Ukraine.

Nationalregnskab og arbejdsløshedstal: Danmarks Statistik opgør klokken 8 nationalregnskabet samt antallet af arbejdsløse danskere.