Folkeskolen nede på fire dages uge

Eleverne i den danske folkeskole kræver respekt for deres tid af lærere og skoleledere. I de københavnske skoler har hver klasse knap fem timer om ugen, der enten er aflyste eller erstattet med vikarer.

Jamen, hvis vi ikke får nogen undervisning, så ved jeg ikke, hvordan regeringen vil forvente, at vi kommer op i top fem i verden. Og hvis vi ikke får god undervisning, så ved jeg heller ikke, hvordan det skal kunne lade sig gøre.«Troels BOLDT RØMER, Strandskolen i Karslunde, 9. klasse Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De københavnske folkeskoleelever har i realiteten kun effektiv undervisning fire dage om ugen. Skolen er nemlig ramt af vikartimer og aflyste timer i et sådant omfang, at hver klasse i alle københavnske skoler hver uge har 4,6 timer uden den faste lærer, viser en gennemgang af de særlige kvalitetsrapporter fra de københavnske skoler. Det giver én dag om ugen uden den faste lærer. Nogle skoler er helt oppe på otte timer om ugen.

Din mening: Deltag i undersøgelsen af folkeskolen

På den baggrund kalder eleverne nu højest usædvanligt lærerne og skolelederne til orden:

»Vi kræver respekt for elevernes tid. Vikartimer er babysitting og ikke undervisning. Det er ikke reel undervisning, når der kommer en gymnasieelev ind, som måske er fire-fem år ældre end os og ikke kan faget. Derfor er vi reelt nede på en fire dages uge,« siger de danske skoleelevers formand, Troels Boldt Rømer, der går i 9. klasse i Karslunde.

Tema: Folkeskolen

Berlingske Tidende har gennemgået samtlige kvalitetsrapporter over de københavnske skoler, og resultatet kommer som en overraskelse for formanden for Skolerådet, Jørgen Søndergaard, der i øjeblikket er i gang med et 360 graders eftersyn af folkeskolen:

»Så stort et omfang af aflyste timer og vikartimer kan ikke være nødvendigt. Nogle skoler har et betydeligt sygefravær, og så er der noget kompetenceudvikling, som gør, at lærerne må være væk fra skolen. Man har ikke undersøgt, hvad det betyder for elevernes faglige niveau, men det vil formentlig have størst negativ betydning for de svageste elever,« siger han.

Blog: Berlingske åbner for det journalistiske værksted

Samtidig med Skolerådets røntgenfotografi er Berlingske Tidende gået i gang med sin egen undersøgelse sammen med læserne, der på berlingske.dk/skolen fortæller om deres oplevelser. Avisen har blandt andet været i kontakt med 335 elever, og de fleste er ikke i tvivl: Vikartimer i stor stil er lig med larm, film og tidsspilde.

Den ansvarlige børne- og ungdomsborgmester i København, Anne Vang (S), beklager: »Der er alt for mange timer med vikarer. En af de ting, vi logisk må gøre noget ved, er sygefraværet.«