Folkeskolen indfører lukkedage

Arbejd-hjemme-dage hedder et nyt begreb i skolen på linje med børnehavens lukkedage. Undervisningsminister vil nu til at rydde op.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkeskolen har ladet sig inspirere af vuggestuer og børnehaver, der gennem flere år har benyttet de omstridte lukkedage, og indført arbejd-hjemme-dage.
Årsagen er, ifølge skolelederne, lærernes omsorgsdage, sygedage eller kurser. I stedet for at finde vikarer bliver eleverne i 7, 8, og 9. klasse bedt om at blive hjemme.

Sådan er det for Amalie Avnborg fra 9. klasse på Stubbekøbing Skole.

»Det er svært, fordi vi ikke har vores lærer til at vejlede os. Vi kan sende hende en sms, men det bliver man sjældent meget klogere af,« siger hun.

For Kristoffer Brix Larsen i Næstved er det på samme måde. Han sover længe, og når han endelig kommer i gang, er der ingen at spørge. Læreren kan ikke kontaktes, og så går Kristoffer i stå:

»Det sker faktisk rimelig tit. Næsten hver gang. Så sidder jeg og brænder fast med en opgave og ender med at opgive at lave den.«

På Stubbekøbing Skole mener viceinspektør Connie Zlatevski, at det slet ikke er så dum en ide, folkeskolen har fundet:

»Vi overvejer hver gang, hvad der pædagogisk giver mest - om det er tilkaldevikar eller at arbejde hjemme. Det er ikke bare en nødløsning. Men det er selvfølgelig en ulempe, at eleverne ikke kan få hjælp.«

Ingen har et nøjagtigt billede af omfanget, men for undervisningsminister Tina Nedergaard (V) er Berlingske Tidendes eksempler mere end rigeligt:

»Nu bliver jeg snart sur,« udbryder hun og mener, at hele kulturen i folkeskolen trænger til at blive ændret, efter at det gennem ugen er kommet frem, at en tredjedel af eleverne får færre timer, end loven kræver, og at de københavnske skoler i gennemsnit har fire-fem vikartimer eller aflyste timer om ugen per klasse.

Derfor er hun nu parat til »den store oprydning«.

»De ting, der kommer frem, betyder, at den læring, der skal ske i skolen - og som Folketinget har gjort sig umage med at finde frem til - ikke når eleverne. Det er et meget, meget stort ansvar, man påtager sig derude,« siger Tina Nedergaard, som indkalder kommunerne, skolelederne, lærerne og oppositionen til stormøde.