Første skoledag for kronprinsparrets børn: Det glæder vi os til

Der er ski på skemaet og mulighed for at blive bedre til sprog for kronprinsparrets fire børn i Schweiz.

Børnene skal gå på Lemania-Verbier International School i Verbier, Schweiz. Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Mandag morgen lød startskuddet til en helt ny epoke i livet for prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent, da de havde første skoledag i Schweiz.

Her skal de gå på den fornemme skole Lemania-Verbier de næste 12 uger. Og det er noget, de royale børn har glædet sig til, fortæller de.

»Vi har glædet os rigtig meget til at prøve at lære et nyt land at kende lidt bedre og lære skolegangen hernede i Schweiz og til at stå lidt mere på ski og til at få lov at kende nogle mennesker fra forskellige lande, siger prins Christian på en kort presseseance foran skolen mandag morgen.«

Både han og prinsesse Isabella har en fælles ting, de glæder sig allermest til:

»Ski,« lyder det.

Det er muligheden for at give deres børn en oplevelse, der har fået kronprinsparret til at tage prinserne og prinsesserne ud af deres vante rammer.

»Vi vil gerne have, at de får et spændende ophold med international profil, det vil sige, at man får nogle oplevelser, man kommer til at tale engelsk i klasserne, og der vil også indgå en lille smule fransk i curriculum, og andre normale ikke-sproglige fag vil også indgå, som vi kender det fra andre landes skoler, eksempelvis vores eget land. Så de kommer til at få en kæmpestor international oplevelse,« forklarer kronprins Frederik.

For kronprinsesse Mary er det også vigtigt, at skolen ligger i et naturskønt område.

»Vi kan alle sammen godt lide at være ude i naturen, og det er en storslået natur, vi står i. De kan godt lide at køre på ski, og så er det et område, vi kender, og det er trygge rammer. Det er en fantastisk skole fagligt, og så giver den mulighed for børnene for at møde andre børn og unge. Det kan åbne deres øjne for, hvordan det er at gå i skole i et andet land,« siger hun og bliver bakket op af sin mand.

»Der er også ski på skemaet et par gange om ugen, så man får sport inkorporeret i hverdagen,« siger han.

For prinsesse Isabella er skoleopholdet også en mulighed for at blive endnu bedre til sprog.

»Mig og Christian har fransk derhjemme i skolen, men vi kommer til at blive meget bedre til engelsk og fransk, og det glæder vi os meget til,« siger hun.

Mens kronprins Frederik er taget med til Schweiz for at være med på børnenes første skoledag, er det planen, at kun kronprinsesse Mary skal være i alpelandet med børnene på daglig basis.

Rammerne bliver ikke helt uvante for familien, der skal bo i et hus, de kender godt.

»Vi kommer til at bo i det hus, vi har boet i i mere end ti år. Det er et hus, vi har erhvervet for mere end ti år siden, så det er et hjem, vi kender,« siger kronprins Frederik.

På spørgsmålet om, hvorvidt kronprinsparret kommer til at savne hinanden, er svaret klart.

»Vi savner altid hinanden, når vi er væk fra hinanden, men det er en fælles oplevelse, vi er ude på, og det er de betingelser, der er,« siger kronprinsesse Mary.

At det blev netop nu, at kronprinsparret valgte at indskrive børnene på den schweiziske skole, handler om, at det for prins Christian er sidste år uden eksamener.

»Det er fantastisk, at vi kan tage alle fire ud i år. Næste år ville ikke være let på grund af afgangseksamen for prins Christian,« siger kronprins Frederik.

/ritzau/