Flertal vil beskytte HA-vidner

DF, S og SF vil sikre afhoppede rockere i særlige fængselsafsnit. Fængselsbetjente mener, politiet lover afhopperne for meget.

Afhoppere fra rockergruppen Hells Angels afsoner ofte under isolationslignende forhold i fængslerne af hensyn til deres egen sikkerhed. - Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: NF

Et politisk flertal vil sikre bedre forhold i landets fængsler for de kriminelle, som træder ud af rocker- eller bandemiljøet.

S, SF og Dansk Folkeparti vil samle afhoppere, som samarbejder med politiet, i særlige, beskyttede fængselsafdelinger, og partierne varsler en række spørgsmål til justitsministeren i sagen. Det sker, efter Berlingske Søndag afdækkede, at afhoppere fra Hells Angels - der har brudt med miljøet, taget deres straf og samarbejdet med politiet - sidder i nedslidte arresthuse, hvor de for at være beskyttet mod hævn fra rockerne, afsoner under isolationslignende forhold.

Langt ringere forhold end dem, som fuldgyldige rockere sidder under. Det problem foreslår fængselsbetjentene nu en løsning på:

»Vi skal ikke behandle afhoppere fra miljøet dårligere, end vi behandler rockerne selv. Skal tingene gøres bedre, skal vi oprette særlige afdelinger for afhopperne, f.eks. en til to afdelinger, hvor afhopperne er adskilt fra rockere, og bandemedlemmer og sympatisører, som kan hyres til en hævnaktion. Det kan løses med en bedre fordeling af fangerne,« siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Læs også afhopperens beretning: Jagtet af Hells Angels

Han vurderer, at 20 særlige pladser vil være nok.

S: Afhoppere skal ikke have dobbelt straf

Forslaget får bred opbakning i Folketinget:

»Det lyder rigtig fornuftigt. De skal jo stadig have en straf, men under ordentlige, og ikke mindst sikre forhold, da afhopperne er i risiko for hævn fra rockernes og bandernes side,« siger Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets Retsudvalg, der vil tage sagen op med justitsministeren.

Også SF og S ønsker bedre forhold og særlige afsnit:

»Der skal findes en løsning, og ministeren skal svare på, om regeringen vil etablere særlige afdelinger. Om man opretter nye særafdelinger eller moderniserer de eksisterende, er ikke afgørende. Det vigtigste er, at dem, som afslører rockerne og banderne, ikke får en dobbelt straf ved at afsone i et arresthus, hvor de nedbrydes psykisk,« siger retsordfører Karen Hækkerup (S).

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil ikke kommentere sagen endnu. Men direktør i Kriminalforsorgen under ministeriet, William Rentzmann, bekræfter, at »de gamle fængsler og arresthuse er ikke indrettet til at adskille de mange nye bandegrupperinger effektivt, herunder de personer, der af forskellige grunde er efterstræbt af egne, tidligere kammerater.«

Lov ikke afhoppere for meget

Derfor er regeringen og forsorgen ved at undersøge fordelingen af rockere og bandemedlemmer i fængslerne.

»Undersøgelsen skal ligge klar efter sommerferien, og indtil da må problemerne klares konkret og individuelt i samarbejde med Rigspolitiets bandeenhed,« siger han.

Læs mere om bander: Berlingske Tidendes bandetema

Men - siger både fængselsbetjente og Kriminalforsorgen - politiet skal også passe ikke at love afhopperne for meget:

»Politiet kan ikke love de her afhoppere beskyttelse i fængslet. Som forholdene er i dag, kan vi ikke sikre folk beskyttelse, mens de afsoner,« siger Kim Østerbye, som får opbakning fra Peter Skaarup:

»Jeg kan godt genkende problemet med, at politiet lover afhopperne for meget, mod at de samarbejder. Derfor skal Rigspolitiet og Kriminalforsorgen sammen sikre, at der er overensstemmelse mellem det. man lover, og det man får. Myndighederne er ikke gearet til at håndtere det her i dag, og resultatet er, at meget få personer vender miljøet ryggen,« siger han.