Flere kommuner investerer penge i korrupte regimer

Indenrigsminister løfter pegefingeren over for opkøb af statsobligationer i nogle af verdens mindst demokratiske lande.

En buste af Laurent-Désiré Kabila, den tidligere præsident i Den Demokratiske Republik Congo, som blev dræbt af sine egne livvagter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) sender nu et brev til samtlige af landets kommuner i forsøget på at præge deres investeringspolitik. Hun er modstander af, at 11 kommuner i Danmark opkøber statsobligationer udstedt i otte afrikanske lande, der er blandt verdens mest korrupte og mindst demokratiske.

Reaktionen kommer efter, at Berlingske har fået aktindsigt i investeringer foretaget af 95 af landets 98 kommuner, der til sammen investerer lidt over fem millioner kroner i de pågældende lande. Beløbet er beskedent i forhold til kommunernes samlede investeringer, men det mener Margrethe Vestager ikke er en undskyldning.

»Det er en principiel diskussion, og selv om det er et lille beløb, må man som kommunalbestyrelse tage ansvar for, at skatteborgernes penge ikke placeres, så det virker som et lån til lande, der har problemer med menneskerettighederne. Det ville jeg selv være imod, hvis jeg sad i en af de kommunalbestyrelser,« siger hun.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan 19 store danske pensionskasser investerer over 600 millioner kroner i Angola, Republikken Congo, Nigeria, Gabon, Senegal, Elfenbenskysten, Den Demokratiske Republik Congo, Senegal og Uganda. At opkøbe statsobligationer svarer til at give et ikke-øremærket lån til staten.

Generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær, er »chokeret« og opfordrer kommunerne til hurtigst muligt at trække sig ud af investeringerne.

»Det er almindelige skatteborgeres penge, så kommunerne har et ekstra ansvar. Der er tale om investeringer, der i den grad modarbejder arbejdet med opbygning af demokrati og håndhævelse af menneskerettigheder,« siger han.

I Herning Kommune er borgmester Lars Krarup (V) netop blevet opmærksom på, at man investerer næsten 2,9 millioner kroner i seks af landene.

»Det kan give anledning til at finde ud af, om vi skal stramme yderligere op. Men jeg synes også, at der er grænser for, hvor meget økonomiudvalgets politikere skal detailforvalte formuen. Det er nok klogest at lade formueforvaltere gøre det,« siger han.

I Guldborgsund Kommune var borgmester John Brædder (lokallisten Nyt Guldborgsund) ikke klar over, at hans kommune låner penge til korrupte lande. »Forholder det sig sådan, vil jeg få det stoppet,« siger han.