Flere efterspørger falske coronavacciner på det mørke internet

Efterspørgslen på at købe en coronavaccine på det mørke internet er stigende. Det får prisen til at stige til det dobbelte, og antallet af annoncer er steget med hele 400 procent, viser ny undersøgelse.

 
Danskerne er begyndt at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere

Flere cyberkriminelle lukrerer på at sælge falske coronavacciner på det mørke internet – det såkaldte dark web.

Det indikerer en undersøgelse foretaget af den amerikansk-israelske it-sikkerhedsvirksomhed Check Point Software Technologies, der siden december 2020 har fulgt, hvordan den illegale forretning af covid-19-udstyr tager sig ud på det mørke internet.

Den seneste rapport viser, at især efterspørgslen på coronavacciner er stigende. Og som følge heraf er antallet af salgsannoncer steget med 400 procent, mens priserne tilsvarende er steget fra 250 dollar til 500 dollar. Altså kan man på nuværende tidspunkt erhverve sig en coronavaccine til cirka 3.000 danske kroner.

»Der er ingen tvivl om, at der er rigtig mange, som vil frem i køen, og selvom prisen er høj, håber de på, at de med et køb på det mørke internet kan sikre sig den eftertragtede vaccination hurtigere,« udtaler Niels Zimmer Poulsen, der er Head of Security Engineering hos Check Point i Danmark, i en pressemeddelelse.

Selvom man venter utålmodigt på at få et stik i armen, frarådes det på det kraftigste at springe køen over via det mørke internet.

»Skulle man modtage en pakke med, hvad der ligner en covid-19-vaccine, er der stor risiko for, at den er forfalsket og i værste fald kan være skadelig for mennesker. Derfor opfordrer vi på det kraftigste til, at folk ikke benytter sig disse tilbud på nettet,« advarer Niels Zimmer Poulsen, som pointerer, at det ikke er givet, at pakken overhovedet når frem:

»Vores analytikere har forsøgt at bestille en vaccine, hvortil sælgeren bad om betaling i bitcoins, der ikke kan spores. Efter flere henvendelser er pakken stadig ikke ankommet, og sælgerens konto er blevet slettet. Det lader derfor til, at størstedelen af de udbudte vacciner slet ikke eksisterer,« lyder det.