Flere dømte rockere og bandefolk på fri fod

Antallet af dømte bandefolk, der er på fri fod, selv om de har en dom, er steget til 44, siden sidst politiet talte i februar. Justitsministeren lover en løsning snarest.

Politiet stopper biler i forbindelse med bandekonflikten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Teitur Jonasson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da politiet i februar talte op, hvor mange rockere og bandemedlemmer, der var på fri fod, mens de ventede på at afsone en fængselsdom, var tallet 28. Da politiet i onsdags talte igen, var tallet 44. Det risikerer at stige yderligere, selv om det tirrer borgernes retsfølelse, at hårdkogte kriminelle går frit rundt, når de burde sidde i fængsel. Det oplyste justitsminister Brian Mikkelsen (K) på et samråd i Folketingets Retsudvalg i går.

»Målet er selvfølgelig at få bragt antallet af bande- og rockermedlemmer, som er på fri fod efter endelig dom, så langt ned som muligt. Men man må naturligvis ikke glemme, at tallet nødvendigvis vokser, jo flere bande- og rockermedlemmer, man får dømt,« sagde ministeren.

Han var kaldt i samråd af flere stærkt utilfredse partier, efter at Berlingske Tidende i sidste uge afslørede, at dømte rockere og bandefolk venter på afsoning. Seneste status fra politiet viser, at ud af de 44, som nu venter på afsoning, tilhører 30 de hårdeste rocker- og bandegrupperinger på niveau et, mens 14 er fra de næsthårdeste grupper på niveau to.

Ifølge justitsministeren svinger tallet og afhænger af antal domme, domstypen, hvordan en dom skal afsones samt den dømtes personlige forhold. Endelig spiller ventetid i Kriminalforsorgen og reglerne for varetægtsfængsling ind. Uanset årsag er regeringens klare mål, at de dømte skal bag lås og slå hurtigst muligt. Det samme mener et bredt flertal i Retsudvalget, og Brian Mikkelsen lover et snarligt udspil:

»Jeg overvejer i disse dage, hvilke initiativer der kan tages på området. For det siger sig selv, at vi ikke kan have, at bande- og rockermedlemmer, der er idømt ubetinget fængsel, bliver ved at gå frit rundt i gaderne efter dommen med mulighed for at deltage i den verserende bandekonlikt,« sagde ministeren.

Fodlænke
Socialdemokraterne har foreslået, at rockere- og bandefolk skal afskrives muligheden for at afsone med fodlænke, idet der er fire måneders ventetid på den type afsoning. Dansk Folkeparti vil gøre det nemmere for landets dommere at holde de dømte i varetægt, indtil de kan begynde afsoning:

»Får man ikke gjort noget nu, kan tallet stige til over 50, der venter på afsoning. På det lange sigte må vi ændre retsplejeloven, mens vi på kort sigt skal indsnævre ventetiden i systemet i dag. Der skal være et absolut minimum af ventetid,« siger Peter Skaarup.

Han bad på samrådet ministeren forklare, om de dømte bandefolk og rockere har begået ny kriminalitet, mens de har ventet på afsoning. Men det kan Rigspolitiet – og dermed ministeren – ikke svare på, da det ville kræve en »manuel gennemgang af sagerne«, lød det fra Brian Mikkelsen. Til stor utilfredshed for Peter Skaarup.

»Man ved, hvem der er med i banderne. Derfor bør man ret nøjagtigt kunne se, om de er involveret i kriminalitet, mens de venter på afsoning. Det er klart noget, vi vil kræve et grundigere svar på,« siger Peter Skaarup.

Retsudvalget har også afkrævet justitsministeren en løbende opdatering på, hvordan politiets indsats over for rockerne og banderne forløber.