Firmaet bag Snickers-chokolade undskylder til Kina for at kalde Taiwan for et land

Kinesisk vrede har nu resulteret i, at chokoladegigant to gange har undskyldt for at antyde, at Taiwan er et land.

»Der er kun #KunEtKina i verden, og Taiwan er en uadskillelig del af det kinesiske territorium,« tweetede chokoladeproducenten bag Mars og Snickers som en undskylning til Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stefan Wermuth
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag gik det op for den amerikanske chokoladegigant Mars Wrigley, at de havde lagt sig ud med kineserne og dermed også det mastodontiske antal af kinesiske forbrugere.

I første omgang forsøgte Mars Wrigley, der blandt andet laver chokoladerne Snickers, Mars og M&M’s, at undskylde med ordene:

»Vi er opmærksomme på meldingerne om Snickers aktiviteter i nogle regioner i Asien, vi tager det meget seriøst og undskylder for det.« Det skriver The Wall Street Journal.

To timer senere vurderede Mars Wrigley, at det var nødvendigt med yderligere en undskyldning. Og her lagde firmaet sig fladt ned:

»Der er kun #KunEtKina i verden, og Taiwan er en uadskillelig del af det kinesiske territorium.«

Undskyldningerne kom, efter en reklame for et onlineevent med det sydkoreanske boyband BTS rettet mod chokoladespisere uden for Kina. I reklamen fremgik det, at kun personer fra bestemte lande kunne deltage i eventet, og her poppede Taiwans flag op side om side med det sydkoreanske og det malaysiske.

Reklamen blev opsnappet af kinesiske brugere af det sociale medie Weibo, og så begyndte den kinesiske vrede at ulme, tilsat trusler om boykot.

Højspændt situation

Balladen omkring chokoladegiganten lander i en i forvejen opkørt situation omkring Kina, Taiwan og USA. Tirsdag besøgte formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, Taiwan. Det førte til en højspændt situation, hvor Kina truede med alvorlige konsekvenser. Nancy Pelosi er den tredjemest magtfulde amerikanske politiker, og hendes besøg førte til, at det kinesiske militær satte gang i den hidtil største militærøvelse nær Taiwan.

Årsagen er, at Kina anser Taiwan for at høre under Kina, mens Taiwan opfatter sig selv som et selvstændigt land. Besøget fra en amerikansk toppolitiker så kineserne som en opbakning til Taiwans selvstændighed fra amerikansk side.

Kina har efterfølgende besluttet at sanktionere Nancy Pelosi og hendes nærmeste familie. Kina har desuden varslet, at drøftelser om klimaforandringer med USA vil blive suspenderet.

Nancy Pelosi under besøget i Taiwan. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAM YEH.

Mars Wrigley er langt fra den eneste virksomhed, der har brændt fingrene på Kina-Taiwan-konflikten.

I marts 2019 måtte Københavns Zoo rette ind. Her var en delegation kinesiske embedsmænd i Danmark i forbindelse med udlån af to pandaer. I Københavns Zoo, så de et verdenskort, hvor Taiwan og Kina fremstod som to forskellige stater. Det faldt dem for brystet, og Københavns Zoo ændrede efterfølgende kortet.

Også modefirmaer som Versace og Dior har måttet sige undskyld til Kina for på forskellige måder at antyde, at Taiwan var et selvstændigt land. Det samme gælder for det japanske sportsmærke Asics og den store amerikanske modeproducent Calvin Klein.