Firmaer ejet fra sortlistet skattely har fået coronastøtte

Nye regler skal afskære selskaber med base i lande på EU's liste over skattely fra hjælpepakker. Men nu viser det sig, at selskaber ejet fra sortlistet skattely har fået støtte

ARKIVFOTO: Eksempelvis har flycateringfirmaet Gate Gourmet, der hidtil har været den tredje største modtager af lønkompensation i Danmark under coronakrisen, en endelig ejer i det sortlistede skattely Caymanøerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARND WIEGMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke bare har virksomheder ejet fra skattelylande under coronakrisen fået del i de danske hjælpepakker. Også selskaber med ejere i sortlistede skattelylande

Selv om et enigt folketing har besluttet, at firmaer i skattely ikke skal have del i de danske hjælpepakker under coronakrisen, så er det alligevel stærkt tvivlsomt, om det er muligt at forhindre skattely-selskaber fra at få støtte.

Det skriver Dagbladet Information.

Tidligere har tiltaget fået kritik for kun at omfatte selskaber med base i lande, der står på EU's liste over skattely, men ikke skattelylande som Luxembourg, Holland og Irland. Og nu viser det sig, at det også er stærkt tvivlsomt, om det er muligt at afskære støtten til selskaber, der er ejet eller kontrolleret fra lande, der rent faktisk står på skattelylisten.

Over for Information oplyser Erhvervsministeriet, at man vil kunne afskære danske virksomheder fra adgang til kompensationsordningerne, »når fysiske eller juridiske personer skattemæssigt hjemmehørende i lande på EU's sortliste har en direkte ejerandel i den danske virksomhed« på omkring 25 procent eller mere.

På grund af EU-retten er det nemlig »kun« muligt at se på den person eller virksomhed, der »umiddelbart står som legal ejer med en bestemmende indflydelse,« skriver Erhvervsstyrelsen i et uddybende svar til Information.

Men hvis der skal være tale om direkte ejerskab, risikerer tiltaget at blive fuldstændig virkningsløst, vurderer bl.a. Christian Hallum, der er skatteekspert i organisationen Oxfam IBIS.

»Et enigt folketing blev enige om et fornuftigt princip om, at virksomheder med base i skattely ikke skulle have adgang til hjælpepakker. Men den udmøntning af aftaleteksten, vi har set fra Erhvervsministeriet, er blevet meget, meget snæver. Faktisk så snæver, at vi er i tvivl om, hvorvidt den overhovedet vil ramme nogen konkrete tilfælde,« siger Christian Hallum til Information.

Danske firmaers forbindelse til skattely vil nemlig typisk gå igennem en kæde af selskaber, der først til sidst ender i et af de lande, der står på EU's sorte liste.

Eksempelvis har flycateringfirmaet Gate Gourmet, der hidtil har været den tredje største modtager af lønkompensation i Danmark under coronakrisen, en endelig ejer i det sortlistede skattely Caymanøerne. Det fremgår af Gategroup-koncernens årsrapport. Men ejerskabet går gennem en lang kæde af selskaber fra Danmark over Luxembourg, Schweiz, Hongkong og Singapore, før det til sidst ender på Caymanøerne.

»Desværre ser det ikke ud til, at de danske regler vil ramme de konstruktioner her,« siger Christian Hallum fra Oxfam Ibis.

Noget lignende gælder designfirmaet Georg Jensen. Det »legale« ejerskab af Georg Jensen A/S ligger nemlig i det danske anpartsselskab Georg Jensen Investment ApS, oplyser kommunikationschef i Georg Jensen Malene Petrea Skov i et mailsvar til Information.

»Vi forventer således heller ikke, at Georg Jensen vil være afskåret fra at modtage yderligere kompensation,« skriver hun.

Det selv om det fremgår af Georg Jensen A/S årsregnskab, at »det endelige moderselskab« er fonden Investcorp European Buyout Fund 2019 B, LP, som »er beliggende på Caymanøerne«.

Enhedslisten er et af de partier, der har presset på for at udelukke selskaber med base i skattely fra de danske hjælpepakker. Partiets skatteordfører Rune Lund mener, at regeringen med aftalen har forpligtet sig til at udelukke selskaber, hvor mere end 25 procent af ejerskabet er placeret i et sortlistet skattely uanset hvor mange lag af selskaber, der er skudt ind imellem.

»Vi har bestemt ikke accepteret, at man kan få adgang til skattekroner i form af hjælpepakker bare fordi man har en fiffig konstruktion i fem led, der ender på Cayman Islands. Hvis man kan få hjælpepakker, bare man har mange nok led, så vil det jo gøre det hele fuldstændigt meningsløst,« siger Rune Lund.

Information har forelagt kritikken for Erhvervsministeriet, der i første omgang henviste til Skatteministeriet. Skatteministeriet henviste tilbage til Erhvervsministeriet, og sent fredag eftermiddag skrev Erhvervsministeriet så til Information, at de ikke kunne besvare spørgsmålene og i stedet henviste til Socialdemokratiets pressetjeneste.

Socialdemokratiets pressetjeneste henviste til partiets skatteordfører Christian Rabjerg Madsen, som forelagt den konkrete problematik henviste tilbage til Erhvervsministeriet.

Erhvervsministeriet vendte aldrig tilbage med noget svar inden avisens deadline.