Fire ud af ti foretrækker privatskole

Helle Thorning-Schmidt har et stort mindretal af vælgerne bag sig: Fire ud af ti foretrækker privatskolen. Lærernes formand mener, at undersøgelsen er udtryk for det rene sludder.

Folkeskolen er stadig på førstepladsen, når danskerne skal vælge, men en ny undersøgelse viser, at det er med privatskolerne lige i hælene.

Seks ud af ti vil vælge folkeskolen, viser en undersøgelse fra Capacent lavet for Dansk Erhverv.

»Alt for mange elever forlader i dag folkeskolen uden de fornødne kompetencer. Mange forældre er derfor villige til at kigge på et alternativ til folkeskolen,« siger Stine Pilegaard Jespersen, afdelingschef for arbejdsmarked i Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv mener, at kvaliteten og resultaterne i folkeskolen i den grad skal op.

»Det er helt uacceptabelt, at 7.500 unge hvert år må tage folkeskolen om. Dagens folkeskoleelever er fremtidens arbejdskraft, og de går en hård, global konkurrence i møde. Det skal vi ruste dem til,« understreger Stine Pilegaard Jespersen.

Køb rundspørge - S-bagland: Ok for toppolitikere at sende børn i privatskole

Undersøgelsen viser også, at hvis pengene fulgte barnet, så det ikke kostede mere at komme i privatskole, ville halvdelen af danskerne foretrække privatskolen.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, tager det mere roligt.

»Der kommer så mange undersøgelser. Om alt mellem himmel og jord. Det tager jeg ikke så seriøst. Det er da vigtigere at forholde sig til, at langt de fleste sender deres børn i folkeskolen,« siger Anders Bondo Christensen.

Men det kan jo også være udtryk for, at der ikke har været plads på den private?

»Nej, der er plads alle steder.«

Også i København?

»Ja, ellers blev der vel oprettet flere privatskoler. I undersøgelsen svarer man bare, men når man står i den konkrete situation, så tænker man sig om,« siger Bondo der mener, at stigningen i tilgangen til privatskoler skyldes, at der er blevet lukket lokale folkeskoler, og forældrene så i stedet har åbnet en friskole. Den anden forklaring - ifølge Bondo - er, at der er en særlig udfordring med tosprogede i visse områder.

»Det er egentlig ikke fordi, man har vendt folkeskolen ryggen. Men der er tegnet et billede af, at der er problemer i folkeskolen, og ingen problemer på de private skoler. Det holder ikke. I mit område er der en lokal skole, der lige har måttet lukke. Så der er gode og mindre gode privatskoler. Det samme kan man sige om folkeskoler.«

Pædagogikken trækker

Ifølge en rundspørge til 295 forældre til elever på privatskoler i København - foretaget af Berlingske Research - svarer 42 procent, at lærerne er mere engagerede. Hovedparten - 80 procent - svarer, at det er privatskolernes pædagogik, der har fået dem til at vende folkeskolen ryggen. Og ganske i forlængelse af dette svarer 39 procent, at der er mindre mobning.

Køb rundspørge - Forældre: Derfor vælger vi friskolen

I 2009 gik tretten procent af eleverne på privatskole.