Fertilitetsklinikker sælger dyre tillægsbehandlinger uden dokumenteret effekt

Par, der håber på at blive forældre, kan tilkøbe tillægsbehandlinger på private fertilitetsklinikker, der lover øget effekt for graviditet. Men nu kalder eksperter tilbuddene for »uetiske« og »uden dokumentation« for virkning.

Private fertilitetsklinikker udbyder tillægsbehandlinger uden effekt, siger forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

For flere tusind kroner kan håbefulde kvinder og par i fertilitetsbehandling tilkøbe ekstra ydelser på private fertilitetsklinikker.

Behandlingerne øger kvindernes chancer for at blive gravide, lover klinikkerne.

Men nu skyder en række ekspert- og forskningsresultater den påstand ned. Der er ikke dokumentation for en øget chance for graviditet, skriver Information.

»Problemet er bare, at det kommer med en betragtelig ekstra pris, og at disse behandlinger ikke har nogen dokumenteret effekt. Nogle af dem kan ligefrem gøre mere skade end gavn,« siger Pasquale Patrizio, professor og ledende overlæge på Yale Universitys fertilitetsklinik til Information.

Avisen har talt med flere eksperter, som heller ikke mener, at der er en effekt. I Storbritannien fraråder myndighederne, da også generelt brug af tillægsydelser efter en gennemgang af forskningen på området.

Eksperterne, Information har talt med, kalder tillægsbehandlingerne for»uetiske«, da de tilbydes personer i en i forvejen desperat situation.

Hvert tiende barn kommer i dag til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling – det er det højeste antal nogensinde.

I Danmark er det særligt tillægsydelserne assisted hatching og endometrieskrab, der er udbredt på de private fertilitetsklinikker.

Information har gennemgået ydelser og prislister hos ti private fertilitetsklinikker. Alle klinikker tilbyder assisted hatching. Otte klinikker tilbyder endometrieskrab.

Prisen for de to tillægsbehandlinger ligger mellem 2.000 og 3.000 kroner.