Fejlskøn har kostet 11 livet

Siden de nye stor-regioner overtog ansvaret for vagtlægerne, har der været 11 sager om dødsfald, hvor lægerne kunne have gjort en forskel.

Christian blev kun 14 måneder. Han slugte et batteri. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen, Scanpix

Et fejlskøn kan koste døden. Sådan er virkeligheden for vagtlægerne, som hvert år ringes op af tre millioner danskere.

Et foreløbigt overblik viser, at siden dannelsen af de nye stor-regioner 1. januar 2007 er 11 vagtlægesager end med dødsfald.

Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, er en af de politisk ansvarlige for vagtlægeordningen. Hun understreger over for Berlingske Tidende, at det er vagtlægerne, der har det faglige ansvar for at afvikle samtalerne med patienterne, så kan dannes et ordentligt billede af situationen på baggrund af symptomerne.

Samtidig kritiserer førende eksperter i patientsikkerhed, at vagtlæger i deres øjne har alt for travlt på de vagter, hvor der mange borgere, der ringer.

Danske Regioner har haft ansvaret for driften af vagtlægeordningen, der passes af praktiserende læger, siden dannelsen af stor-regionerne 1. januar 2007. Tidligere var ansvaret amternes.

Siden dannelsen af regionerne har 11 mennesker ifølge det foreløbige overblik i sagen mistet livet i sager, hvor vagtlæger kunne have gjort en forskel.

Forløbet forud for den 14 måneder gamle Christians død beskrives af eksperter som grotesk. Men i forhold til at den endte med et dødsfald gør den ikke enestående. Siden begyndelsen af 2007, hvor de nye stor-regioner overtog driften af vagtlægetjenesten, er Christian én af ialt 11 mennesker, der er omkommet i sager, hvor de forinden har bedt om vagtlægers hjælp.

Det viser en gennemgang af sager fra Patientklagenævnet samt sager fra medieomtale i perioden. Fra sidste sommer til juni i år har embedslægerne og/eller Patientklagenævnet undersøgt seks sager om dødsfald.

Patientklagenævnet har i gennemsnit siden 2001 behandlet 128 klager over Lægevagten om året.

Click here to load this Caspio Bridge DataPage.