Fagforeninger er tilfredse med nye retningslinjer for coronatests

FOA, Dansk Sygeplejeråd og Socialpædagoger er tilfredse med Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for hvornår personaler kan lade sig coronateste. Men det bør være muligt at teste patientgrupper som psykisk udviklingshæmmede, hvis man har mistanke om smitte, siger Socialpædagogernes formand, Benny Andersen.

»Vi bør have mulighed for at teste klienter for coronavirus, ligesom vi selv kan blive testet,« siger socialpædagogernes formand, Benny Andersen i forbindelse med Sundhedstyrelsens nye retningslinjer for coronatests i sundheds og plejesektoren. (Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

De faglige organisationer i plejesektoren er trygge ved Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for sundhedspersonalers adgang til coronatests, der blev udsendt onsdag, - men der er stadig utryghed i sundhedssektoren, fortæller blandt andre sygeplejerskernes organisation Dansk Sygeplejeråd.

Af retningslinjerne fremgår det blandt andet, at medarbejdere ikke må møde på arbejde ved »lette luftvejssymptomer, som kan give mistanke om COVID-19«, og skal forlade arbejdspladsen, hvis de udviser symptomer. Derefter må de først vende tilbage efter at have konsulteret læge, og er blevet testet negativt for virussen.

»Dansk Sygeplejeråd er tilfredse med Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer for sundhedspersonalers adgang til coronatests,« siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.

»Det vi imidlertid kan konstatere er, at der er stor utryghed blandt vores medlemmer. Vi hører bla. om sygeplejersker, der kommer hjem fra ferie, hvor de har været i nærkontakt med mange mennesker, som hoster, og som får besked på at komme på arbejde. Det er svært at forstå, hvordan det hænger sammen, og derfor er vi nødt til at bede om klarere retningslinjer for sundhedspersonalet. Det er vigtigt at huske på, at hvis vi ikke passer på sygeplejerskerne nu, så er de der ikke til at passe på os, når vi får brug for dem,« lyder det efterfølgende.

Ikke muligt at alle testes

Forbundsformand Mona Striib i FOA, der blandt andet organiserer plejere på hospitaler og plejehjem, kalder det overfor Berlingske »yderst fornuftigt«, at man har mulighed for at lade sig teste, hvis man er personale i en kritisk funktion. Og stadigvæk kan arbejde, hvis det viser sig at være en let snue.

Selvom alle potentielt kan være smittebærere uden symptomer, stiller FOA sig tilfreds med den nuværende afgrænsning af gruppen af testpersoner til udelukkende at handle om dem, der udviser symptomer.

»Vi er tilfredse med den nuværende afgrænsning. Vi må have tillid til sundhedsmyndighedernes vurdering, og selvom vi alle kan være smittebærere, kan vi jo ikke isolere eller hjemsende alt personale på sygehuse og plejehjem. Hermed sikrer vi, at de absolut nødvendige funktioner bevares,« siger Mona Striib, der fortæller at FOA har fået talrige henvendelser fra sine medlemmer om alt fra smittefare til jobsikkerhed.

Ønske

Forbundsformand for Socialpædagogerne, Benny Andersen, betoner det ansvar som lederne i den kommunale sektor har for de ansattes sikkerhed.

»Det er deres ansvar, at smitterisikoen holdes på et minimum, og det omfatter hurtig til test ved mistanke om sygdom,« siger Benny Andersen.

Socialpædagoger arbejder med svage patientgrupper. Det betyder, at de har mere fysisk kontakt end andre faggrupper. Det får forbundsformanden Benny Andersen til at efterlyse mulighed for også at teste socialpædagogernes klienter, der kan tælle autister, udviklingshæmmede og beboere på herberger.

»Vi er de første til at opdage, hvis vores klienter har symptomer. Med tanke på de alvorlige bemandingsproblemer, som det vil give at sende smittet personale hjem, bør vi have mulighed for at teste klienter for coronavirus, ligesom vi selv kan blive testet,« siger socialpædagogernes formand, Benny Andersen.