Færre frygter klimakaos

Klimaændringer er hovedsageligt et naturligt fænomen, som der ikke er grund til at frygte så meget, mener et markant stigende antal danskere. Venstre har de mest klimaskeptiske vælgere.

Foto: STRINGER SHANGHAI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er i stigende grad kolde over for den globale opvarmning.

I en periode, hvor klimaet har stået øverst på verdens dagsorden med Danmark som værter for topmødet i december, er markant flere danskere blevet skeptiske. Færre mener at klimaændringer hovedsageligt er menneskets værk, og flere peger på naturlige årsager til den globale opvarmning. Det viser en meningsmåling, Gallup har lavet for Berlingske Tidende.

Selvom FN, klimaforskerne og 192 lande samledes i København om den dagsorden, at klimaændringerne overvejende er menneskeskabt, mener kun halvdelen af den danske befolkning i dag, at det er tilfældet. I 2008 var tallet 59 procent. Samtidig er antallet af danskere, der frygter konsekvenserne af den globale opvarmning, faldet fra 75 procent i 2008 til 60 procent 2010.

En af kritikerne af den etablerede klimadagsorden, lederen af tænketanken Copenhagen Consensus, Bjørn Lomborg mener, at en af årsagerne til ændringen i danskernes holdning er den seneste tids kritik af klimaforskningen.

»Det seneste halve år er der kommet en strøm af afsløringer om interessekonflikter, ubegrundede konklusioner, graverende fejl og forsøg på at skjule data,« siger Bjørn Lomborg.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) mener, at den stigende skepsis er en reaktion på »den seneste tids skriverier om FNs Klimapanel.«

»Men jeg hæfter mig ved, at næsten halvdelen af befolkningen mener, at vi som samfund skal gøre endnu mere for at begrænse Danmarks CO2-udslip, og 63 pct. af danskerne gør selv en indsats for at begrænse deres CO2-udslip,« siger Lykke Friis.

Gallupmålingen viser desuden - ganske overraskende - at Danmarks mest klimaskeptiske vælgere findes hos Venstre.

Venstre er mest skeptisk

I Venstres vælgerbagland mener mere end halvdelen, 53 pct, at nutidens globale opvarmning overvejende er et resultat af naturlige variationer. Det er en større andel end i noget andet dansk parti, og to procentpoint mere end i det ellers næsten officielt klimaskeptiske DF. Samtidigt mener kun 36 pct. eller godt en tredjedel af Venstres vælgere, at den globale opvarmning hovedsageligt er menneskeskabt, hvilket er den laveste andel blandt noget parti.

I DF ærgrer man sig over, at Venstre har taget téten på området.

»Det må vi gøre noget ved, for det kan bare ikke have sin rigtighed,« siger partiets klima- og energiordfører Per Dalgaard og henviser til det fremtrædende Venstre-medlem Thor Pedersens »ligefremme og humoristiske klimaskeptiske udtalelser« som en forklaring.

I Venstre mener klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt, at undersøgelsen afspejler »sund fornuft« i partiet og dets bagland.

»Det er et udtryk for, at Venstres vælgere har en nuanceret opfattelse af klimaforandringerne. I klimadiskussionen er der partier, bevægelser og organisationer, som er gået til yderligheder med ren klimafanatisme f.eks. med forslag om, at man kun må spise kød to gange om ugen eller droppe sine ferieflyrejser. I Venstre er vi ikke klimafanatikere. Vi står for et langt mere afbalanceret synspunkt, men uden at vi giver afkald på at påtage os et ansvar for vores klode,« siger han.