Fælles IT-journaler skal forbedre lægevagten

Vagtlægerne skal i modsætning til i dag have adgang til alle journaloplysninger om deres patienter. Det siger Bertel Haarder, der lover at gøre den længe ønskede elektroniske patientjournal til en realitet.

Fælles IT-journaler skal forbedre lægevagten Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Journalsystemet i den omstridte vagtlægeordning skal moderniseres for at sikre, at vagtlægerne i modsætning til i dag handler på fuldt oplyst grundlag, når de tilser en patient via telefonen.

Det lover den nyligt tiltrådte sundhedsminister, Bertel Haarder (V), der vil gå forrest i et arbejde for, at en fælles elektronisk patientjournal omsider bliver en realitet:

»Elektroniske patientjournaler er en del af min vision for fremtidens akutberedskab, bl.a. så patienten ikke skal oplyse de samme ting 100 gange, som det er tilfældet i dag. Det spilder jo utroligt mange mandetimer,« siger Bertel Haarder.

Fremover skal vagtlægen med et enkelt opslag på sin skærm kunne finde frem til alle oplysninger om sine patienter - lige fra kendte allergier over kroniske lidelser til tidligere indlæggelser. I dag kan vagtlægen kun se oplysninger om patientens tidligere kontakt med vagtlægesystemet, og det kan skabe farlige situationer, har Berlingske Tidende tidligere afdækket. Som da en 35-årig kvinde endte på randen af koma, fordi en vagtlæge ikke kendte til hendes sukkersyge.

En fælles journal

Men Bertel Haarder lover nu en fælles elektronisk journal, som både vagtlæger, ambulancereddere, praktiserende læger og personalet på landets sygehuse skal kunne få nem og hurtig fællesadgang til:

»Det skal i fremtiden være sådan, at det er meget nemt for såvel vagtlægen som paramedicineren at finde frem til journalen. Dermed kan vagtlægen jo også gøre mere end i dag. Det kan være, at et kig i den elektroniske journal kan gøre det helt indlysende, hvad vagtlægen skal gøre,« siger Bertel Haarder.

Forsøget på at skabe en fælles elektronisk patient-journal begyndte i 1996, men i 2006 måtte daværende sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen skrotte de eksisterende forsøg og begynde forfra. Siden da er det endnu ikke lykkedes at realisere en fælles, elektronisk journal til fulde. Rigsrevisionen har for nylig kritiseret, at udveksling af journaler på tværs af sygehusvæsnet i for høj grad foregår med papirpost.

Men Bertel Haarder lover, at det nu vil blive en realitet dog uden at kunne sætte deadline for, hvornår en ny elektronisk journal ser dagens lys. Men lige som på akutområdet generelt lover han, at emnet har topprioritet, og at det vil blive taget op ved sommerens økonomiforhandlinger med regionerne.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), siger, at ministeren bør komme ud i landet og se de gode eksempler:

»Ministeren trænger til at komme rundt og se det, som allerede virker lokalt. Man er allerede meget langt i f.eks. Region Midtjylland, hvor man netop har skabt en journal, som alle læger og også kommunerne kan gå ind i. Vi vil meget gerne dele det med ministeren, så de gode erfaringer kan blive spredt. Der ligger et stort udviklingsarbejde bag og et meget stort eksportpotentiale,« siger Bent Hansen.