EUs klimabisse er vært for FNs klimakonference

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er med, når Polens premierminister Donald Tusk i dag byder velkommen til FNs næsten to ugers lange klimakonference, der i år finder sted i Poznan i det centrale Polen.

Den polske premierminister Donald Tusk har sin danske kollega Anders Fogh Rasmussen ved sin side, når han i dag slår dørene for FNs årlige klima- konference – en vigtig mellem-landing forud for klimatopmødet i København til næste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Janek Skarzynski/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Det Polen, som i øjeblikket med næb og klør bekæmper EUs ambitiøse klimaplan, er vært, når FNs årlige klimakonference i dag åbner dørene i Poznan.

Mødet, der får deltagelse af ikke færre end 9.000 politikere, klimaeksperter, miljøforkæmpere og erhvervsfolk fra hele verden, åbnes her til formiddag af Polens premierminister Donald Tusk, der ved sin side har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Fogh Rasmussen deltager i åbningen, fordi Danmark som bekendt til næste år er vært for FNs klimakonference.

Den polske og den danske regeringschef skrev 9. november i år et debatindlæg sammen i avisen International Herald Tribune sammen med FNs generalsekretær Ban Ki Moon og Indonesiens præsident Yudhoyono.

Hér slog de fast, at det er vigtigt, at finanskrisen ikke kommer til at bremse arbejdet med at reducere udledningerne af drivhusgasser, som ifølge langt hovedparten af verdens klimaforskere er skyld i opvarmningen af atmosfæren, hvilket igen fører til naturkatastrofer.

»Vi har brug for lederskab. Den globale finansielle krise er et ’wake-up-call’. Vi har brug for innovative løsninger, der kan matche de udfordringer, vi star over for,« skrev Tusk og Fogh blandt andet.

Polen rasende
Konferencen i Poznan falder fuldstændigt samtidigt med, at EU-landene er ved at lægge sidste hånd på udmøntningen af deres meget ambitiøse fælles klima- og energiplan.

Hér er Polen et af besværlige lande, fordi man stædigt fastholder ikke at have råd til at yde det bidrag til det fælles projekt, som EU-Kommissionen har lagt op til.

EU-landene besluttede i marts 2007 at reducere deres samlede udledninger med 20 pct. i 2020, og nu i denne måned skal byrdefordelingen – i henhold til Kommissionens udspil – forhandles på plads.

En aparte situation
Disse forhandlinger har allerede kørt heftigt i Bruxelles på embedsmandsniveau, men sagen bliver først endeligt afgjort, når EUs stats- og regeringschefer mødes til topmøde i Bruxelles torsdag og fredag i næste uge.

Polens premierminister Tusk og hans regering kommer således til at sidde i en aparte situation i denne og næste uge.

Ved FN-konferencen hjemme i Poznan skal de som formandsland bidrage til at skubbe arbejdet med en global klimaaftale, som kan underskrives næste år i København, fremad. Samtidig vil de sidde i Bruxelles og med næb og kløer bekæmper EUs egen klimaaftale.

Klimakonferencen i Poznan betragtes i nogen grad som en mellemstation før det vigtige møde i København næste år. Udover Anders Fogh Rasmussen deltager klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) 11. og 12. december i konferencen i Poznan.

En af hendes vigtigste opgaver bliver at få lavet tætte kontakter til de folk, som USAs tiltrædende præsident Barack Obama sender til Poznan.

Obama har givet udtryk for, at han vil sætte klimaforandringer højt på sin dagsorden, og at USA vil udvise lederskab i sagen.