Europa risikerer strøm af klimaflygtninge

Afrika er det kontinent, som vil blive hårdest ramt af klimaforandringer som følge af den globale opvarmning, og det får også følger for Europa med et flygtningepres, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen lørdag på EU's topmøde med Afrika.

Europa vil stå overfor langt flere situationer som denne, når Afrika for alvor rammes af klimaforandringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Desiree Martin / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over for mødecenteret i Lissabon holdt en flok hovedsageligt afrikanske bygningsarbejdere i går frokostpause, mens de så limousinerne køre til og fra med de godt 80 stats- og regeringschefer fra Europa, der var mødt op til topmødet mellem EU og den Afrikanske Union i den portugisiske hovedstad.

Der var mest generte skeptiske smil på hos bygningsarbejderne, når man spurgte til deres forventninger om topmødets resultater.

Men indenfor i mødelokalet forsikrede den ene politiker efter den anden om, at tiden nu var kommet til at skabe et nyt forhold mellem Afrika og Europa.

- I de sidste 500 år har forholdet mellem Europa og Afrika ikke lige frem været lykkeligt, sagde formanden for den Afrikanske Union, Ghanas præsident John Kufuor i sin åbningstale.

For Afrika har Europa stået som den ansvarlige for slavehandel, kolonialisme og apartheid, sagde han. Men med globaliseringen er der skabt mulighed for at skabe et nyt tæt samarbejde mellem Europa og Afrika, mente han.

- Europa har brug for Afrika, og Afrika har brug for Europa.

I sin tale på topmødet, hvor statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var udvalgt af de øvrige EU-lande som nøgletaleren på klima- og energiområdet, gjorde den danske statsminister det også klart, der må skabes et nyt strategisk samarbejde mellem Afrika og Europa på dette område.

- Følgerne af global opvarmning bliver ikke fordelt ligeligt. Mens de fleste lande i Afrika kun bidrager marginalt til udslippet af drivhusgasser, så er de afrikanske lande sårbare over for følgerne af klimaforandringer, sagde Fogh i sin tale.

Uden en indsats mod klimaforandringer vil op mod 250 millioner mennesker i Afrika få problemer med vandmangel lige som høsten i nogle lande kan blive halveret i 2020, sagde Fogh, der indtrængende bad alle verdens lande – også USA der hidtil har stået udenfor internationale klimaaftaler – om at sige ja på det igangværende møde på Bali til en køreplan for en ny international klimaaftale i 2009.

For Europa selv er det afgørende, at der bliver gjort noget for begrænse følgerne af klimaændringer på det afrikanske kontinent, understregede statsministeren.

- Ellers bliver EU løbet over ende af fattigdoms- og klima-flygtninge, sagde han med henvisning til, at der i forvejen er millioner af unge afrikanere, som forsøger at komme til Europa på illegal vis.

Topmødet i Lissabon skal udmunde i en række aftaler mellem EU og Afrika om et strategisk samarbejde om blandt andet handel, klimapolitik og et sikkerhedspolitisk samarbejde.