Europa klapper sig selv på skulderen

EU roser sig selv for som de første at have smidt penge på bordet til at imødegå klimaforandringer i u-landene. De grønne organisationer frygter løfte-genbrug.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er forskel på øjnene, der ser. Den gamle talemåde gælder også i EU-sammenhæng.

For mens de europæiske ledere klapper sig selv og hinanden på skuldrene over, at der nu er afsat 54 milliarder kroner til klimahjælp i udviklingslandene over de næste tre år, så er en række grønne organisationer mere skeptiske.

- Dette overgår, hvad man havde forventet af EU. Vedtagelsen er vigtig for de mest sårbare u-lande, hvis fremtid er afhængig af handlinger, siger EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

Han får opbakning fra rækken af europæiske stats- og regeringschefer samt FN's klimachef, Yvo de Boer, der kalder udviklingen for "opmuntrende".

De grønne organisationer og en række hjælpeorganisationer er dog skeptiske over for EU's udmelding. De mener, at der i høj grad er tale om gamle penge, der kommer fra udviklingsbistand, som medlemmer af EU-landene allerede én gang har lovet de fattige lande.

- Mange EU-lande har tradition for at genanvende allerede afgivne løfter. Det lader også til at være tilfældet her, siger hjælpeorganisationen ActionAid's EU-ekspert, Anne Cathrine Claude.

Også miljøforkæmperne fra Greenpeace frygter, at EU-landene forsøger at skabe et skønmaleri over det samlede økonomiske bidrag.

- Kortsigtet finansiering er nødvendig, men der er risiko for, at det vil blive brugt til at hvidvaske et svagt udfald. Klimaforandringer kan ikke slås tilbage på tre år, siger organisationens repræsentant, Joris den Blanken.

Sveriges statsminister og frontfiguren for det roterende EU-formandskab, Fredrik Reinfeldt, tilhører ikke overraskende det europæiske rose-kor. Men han må indrømme, at der er genbrug blandt hjælpekronerne.

- De 18 milliarder (om året, red.) er en kombination af nye og gamle ressourcer, siger han.

/ritzau/