EU-ledere strides internt om klima-joker

Frankrig, Storbritannien og en række mindre lande vil have det svenske formandskab til at spille ud med højere reduktionskrav nu. Men den tyske kansler Angela Merkel blokerer for udspillet.

Nicolas Sarkozy meldte i går ud, at EU burde finde sammen med Brasilien og de afrikanske lande om et udspil, der kan skabe fælles samling mellem den industrialiserede verden og udviklingslandene. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL POTIER/VISUAL PRESS / POOL

Mens alle venter på, at EU kommer med et nyt og mere ambitiøst klimaudspil under COP15-forhandlingerne, strides statslederne internt.

EU har lovet en CO2-reduktion på 20 pct. inden 2020, men fra flere sider har det lydt, at den fælles-europæiske delegation vil overbyde det tal.

Centralt placerede kilder i EU’s forhandlingsdelegation afslører nu overfor Berlingske Tidende, at der internt mellem statslederne er strid om, hvornår EU skal spille sin klima-joker.

Frankrigs præsident Nicolas Sarkozy, den britiske premierminister Gordon Brown og en række mindre lande vil have det svenske formandskab til at komme med det nye udspil nu, før det er for sent. Omvendt holder Tysklands kansler, Angela Merkel, i bremsen. Hun holder fast på, at det er bedre at vente til senere af taktiske årsager.

Joker eller sorteper

Nicolas Sarkozy og Gordon Brown frygter, at hvis EU ikke melder ud nu, før forhandlingsprocessen i Bella Center bliver overtaget af stats- og regeringschefer fra hele verden, så vil det europæiske udspil miste sin værdi. Dermed kan jokeren ende som sorteper i spillet om en ambitiøs klimaaftale.

Det er den svenske miljøminister Andreas Carlgren, der forhandler på EU’s vegne, men de sidste ni dages tovtrækkeri har ikke bragt de forventede resultater. Mens Kina og USA har overtaget debatten, efterlyser flere centrale kilder i EU-landenes delegationer et udspil fra EU.

Berlingske analyse: Sarkozy skruer bissen på før klimaslutspurt

Nicolas Sarkozy meldte i går ud, at EU burde finde sammen med Brasilien og de afrikanske lande om et udspil, der kan skabe fælles samling mellem den industrialiserede verden og udviklingslandene.

Spiller Merkel for højt spil?

Men Angela Merkel har indtil videre haft held til at holde den europæiske joker tæt ind til kroppen. I mandags sagde den tyske kansler ellers, at Tyskland var klar til at satse alt for, at klimatopmødet bliver en succes.

Angela Merkel er kendt som en dreven forhandler, men spørgsmålet i den europæiske lejr er nu, om den tyske kansler spiller for højt spil.

EU har for længe siden meldt ud, at man vil reducere CO2-udslippet med 20 pct. i forhold til 1990. Der har dog længe været snak om, at EU vil lægge pres på de andre store aktører, USA, Kina og Indien, ved at hæve sit bud til 30 pct.