Er det sjovt eller truende, når danske studerende skriver »kill the dean"?

Studerende på KU har som led i en større protest mod en dekan og universitetsledelsen skrevet »Kill the dean. Do I dare live out the blocade dream?« Ledelsen ser det som truende. De studerende kalder det at »lolle«.

Dette skærmbillede af det omdiskuterede opslag er fra uniavisen.dk Fold sammen
Læs mere

Skyldes det en generationskløft, hvis man ikke rigtig synes, det er sjovt, når unge gør grin med ens mulige død?

Det er faldet ledelsen på Københavns Universitet for brystet, at en række studerende har lagt et meme op på Instragram, hvor de skriver »Kill the dean. Do I dare live out the blocade dream?« på et billede af Homer Simpson.

Ifølge Uniavisen opfattede ledelsen det udbrud som en trussel. Vicedirektør for Kommunikation og Formidling på Københavns Universitet Jasper Steen Winkel udtaler til Uniavisen, at memes har deres eget ironiske format, og kritik er velkomment, men at ledelsen er bekymret for, at nogle forsøger »at dæmonisere dekanen og komme med dødstrusler. Hvis man ser de forskellige kommentarspor (på Facebook, red.), går det heller ikke stille af.«

Det er blandt andet den studerende Rebecca Matthies Herskind, som står bag Instagram-profilen, hvor der i talrige memes gøres grin med dekanen. Hun mener, at ledelsens reaktion skyldes aldersforskellen mellem studerende og ledelse:

»Vores intenderede publikum er andre studerende, vi er en satireside. Det er naturligt, hvis ledelsen, der ikke er trænet i at læse memes, kunne misforstå hensigten. De mennesker, der er »uddannet« i memes, ved, at det er for sjov,« siger hun og tilføjer, at det studerende bare gerne ville »lolle«.

Instragram-profilen, hvor dekanen gøres til grin, er en udløber af en generel konflik mellem ledelsen og de studerende, som har ført til, at en række studerende i flere uger har lavet fysisk blokade på KU. Det har de gjort i protest mod, at ledelsen vil lave fagsammenlægninger, og at de studerende ikke føler sig tilstrækkeligt inddraget i den proces. Gennem hele blokaden har studerende lavet memes, som gør grin af dekanen på Det Humanistiske Fakultet.

Efter ledelsens kritik, er »Kill the dean«-opslaget blevet fjernet. Siden har studerende lavet nye memes, hvor de gør grin med, at dekanen fandt den første joke truende.

Rebecca Matthies Herskind siger til Uniavisen:

»Jeg er ked af, at ledelsen bruger tid, der skulle være gået med at mødes om vigtige emner, på at være småfornærmet over nogle memes

Det er ikke første gang under den aktuelle blokade, at de studerende har markeret deres budskab på utraditionel vis. Rasende studerende kaprede talerstolen under universitetets årsfest. Det er ikke sket siden studenteroprøret i 1968. Og da Dronning Margrethe II ankom til samme årsfest, blev hun modtaget af vrede bannere og en række studerende, der i protest mod fagsammenlægningerne lod som om, at de var døde fag.