Er det her Tom Cruise?

 

En række videoer på det sociale medie TikTok viser Tom Cruise lave trylletricks, fortælle vittigheder og spille golf.

Der er bare ét problem: Tom Cruise har intet med videoerne at gøre.

Brugeren 'Deeptomcruise' har nemlig brugt teknikken, der kaldes deepfake, til at få skuespillerens ansigt med i videoerne.

Deepfake er en AI-teknologi, der gør det muligt at sætte andre ansigter ind i stedet for sit eget.

Og det utrænede øje kan have uhyggeligt svært ved at se, at der er tale om manipulation.

I dette tilfælde bliver det endnu sværere, da brugeren bag Tom Cruise-videoen har taget den skridtet videre ved blandt andet at lære skuespillerens grin og mimik.

Deepfake-teknologien er generelt udsat for megen kritik, da den efterhånden er blevet så avanceret, at det kan være umuligt at skelne mellem teknologi og virkelighed.

Senest har teknologien også været på dagsordenen i Danmark, hvor komikeren Jonatan Spang gjorde brug af den i sit satireprogram 'Tæt på sandheden med Jonatan Spang'.

Her fik Mette Frederiksen og Dan Jørgensen en tur gennem deepfake-maskineriet, og det medførte kritik.

»Deepfakede scener med virkelige personer er en hæslig og uetisk digital forurening af vores verden. I værste fald fører det til en form for ligegyldighed over for sandhedsværdien ved personers udsagn.«

»Jeg synes ikke, at et public service-medie som DR bør lægge platform til det,« skrev journalist Kristian Lindberg i en mediekommentar i Berlingske.

Jonatan Spang forsvarede dog brugen med, at det tydeligvis var satire, samt at skuespillerne brugte deres rigtige (egne) stemmer.