Ensretning rundt om Søerne – men københavnerne bliver væk

Siden forbuddet mod, at mere end ti forsamles, trådte i kraft onsdag, har politiet talt med store bogstaver til de mange, der har nydt det gode forårsvejr for tæt på hinanden. Budskabet har været klart: Hold afstand, eller bliv hjemme. En tur rundt i hovedstaden tyder på, at københavnerne har lyttet.

Nu må man kun gå én vej rundt om Søerne i København, og politiet og kommunen opfordrer folk til at søge væk fra befærdede områder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strækningen fra Dronning Louises Bro til Lagkagehuset ved Søerne i København har de seneste par uger lokket mange københavnere tæt sammen.

Her har de mødtes for at nyde forårssolen og samlet gået i gåsegang rundt om Søerne. Men ikke denne weekend. Noget tyder på, at københavnerne har taget politiets og regeringens advarsler om ikke at samles for tæt til sig.

Sjældent har følelsen af »Palle alene i verden« været så stor på Dronning Louises Bro, der ellers er kendt for at være et foretrukkent samlingspunkt i København.

Regeringens forbud tillader højst ti personer at samles – forbuddet er indført for at hindre spredning af coronavirus – og den næsten mennesketomme Dronning Louises Bro og stierne rundt om Søerne er eksempler på, at forbuddet respekteres.

Københavns Politi: Forstå det nu, det er ramme alvor

I ugens løb flokkedes mange københavnere sammen i sådan en grad, at rigspolitichef Thorkild Fogde så sig nødsaget til at indkalde til et improviseret pressemøde fredag på grund af udsigterne til en solrig weekend.

På pressemødet sagde han blandt andet, at det er vigtigt at holde to meters afstand til personer uden for ens egen husstand.

»Politiet vil være der og holde øje. Det vil blive straffet, hvis man overtræder reglerne,« sagde han med henvisning til den bødestraf på 1.500 kroner, som politiet nu kan udstede.

På et pressemøde lørdag gentog politidirektør Anne Tønnes fra Københavns Politi og Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), ordene, og bad københavnerne om at søge til udkanten af byen, hvis de vil have frisk luft.

»Min appel er, at man søger nye veje. Søg steder hen, hvor der ikke er mange i forvejen, søg til udkanten af byen, hvor der også er mange grønne områder,« sagde Frank Jensen på pressemødet.

På pressemødet blev det også meldt ud, at Københavns Kommune nu tager et nyt værktøj i brug. De har nemlig i samarbejde med Københavns Politi valgt at gøre gåturen rundt om Søerne i København ensrettet.

Derfor er der sat skilte op, som viser, at københavnere nu skal gå og løbe i urets retning rundt om Søerne. En opfordring, som de færreste dog synes at efterleve, da Berlingske var en tur rundt om Søerne lørdag omkring middagstid.

De nye retningslinjer fra politiet skal også gøre det nemmere for danskerne at forstå, hvornår det er nødvendigt at bevæge sig udenfor, og hvornår man helt bør blive indenfor.

Københavnerne har fattet budskabet

Endnu har det ikke været nødvendigt for Københavns Politi at udskrive bøder til private, lyder meldingen.

»Det virker absolut, som om folk har forstået de budskaber, vi har været ude med. De holder afstand, og vi har ikke sigtet nogen for at bryde forsamlingsforbuddet,« siger en talsmand for Københavns Politi til Berlingske.

En mere affolket Frederiksberg Have end normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

»Folk har efterkommet det godt,« siger talsmanden og tilføjer, at »københavnerne udviser fuld forståelse for forbuddet«.

To erhvervsdrivende er dog blevet sigtet. En forretning med for mange kunder samt en restaurant, der trods forbud åbnede for gæster.

Lørdag ved middagstid var indtrykket fra Dronning Louises Bro og Søerne det samme på Strøget, i Nyhavn, Kongens Have og Frederiksberg Have: Københavnerne har forstået budskabet.

Heller ikke på Israels Plads og Enghave Plads ser man skatere som de foregående dage.

Folk nyder forårsvejret, holder afstand og respekterer forsamlingsforbuddet. Her i Frederiksberg Have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Populære københavner-spots lukker

Andre steder i byen har politiet, kommunen og borgerne dog valgt at lukke helt. Det gælder blandt andet den meget besøgte Bispebjerg Kirkegård, hvor kirsebærtræerne i disse dage begynder at blomstre.

Fristaden Christiania lukkede lørdag klokken 12.00 alle indgange for alle gæster. Det sker ifølge Christianias kvindegruppe, fordi fristaden ønsker at beskytte de mange sårbare og ældre, der ikke har andre steder at tage hen.