Enhedslisten politianmelder Venstre-folk i donationssag

Venstres Britt Bager og Marcus Knuth bliver politianmeldt af Enhedslisten efter sager om anonyme donationer.

Britt Bager (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan

Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Eva Flyvholm politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer over samlet 20.000 kroner.

Det skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

»Jeg synes det er helt afgørende at vi ved, hvilke pengekræfter der står bag partier.«

»Nu står vi i en konkret sag, hvor statsministeren og indenrigsministeren siger, at Venstre ikke har begået noget ulovligt, og på den anden har fremmelige juraeksperter, der siger, at der er begået et lovbrud.«

»Så er det helt naturligt, at vi må have anklagemyndigheden ind over og afdække, om der er begået noget ulovligt,« siger medlem af Folketinget for Enhedslisten Eva Flyvholm i pressemeddelelsen.

Sagen handler om, hvorvidt det er tilladt at anonymisere politiske donorer, som kanaliserer penge til politikeres valgkampe ved hjælp af flere selskaber.

Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres, men ved at sprede donationerne ud over flere forskellige sager kan donorerne holdes anonyme.

Britt Bager (V) har modtaget 100.000 kroner ved den seneste valgkamp fra fem forskellige selskaber, der er ejet af samme person.

Integrationsordfører for Venstre Marcus Knuth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.
Marcus Knuth har modtaget to anonyme donationer af hver omkring 20.000 kroner. Politikken har skrevet, at de begge er fra erhvervsmanden Fritz Schur.

Britt Bager svarer i en sms til Ritzau, at sagen har været efterforsket før, samt at donationerne er givet til hendes kreds i Faurskov. Den tidligere efterforskning endte med et bødeforlæg på 10.000 kroner til Venstre i Midtjylland for brud på partistøtteloven.

Venstrepolitikeren citerer et svar fra Midt- og Vestjyllands Politi, der skriver:

»Der har ikke været, og der er ikke grundlag for at iværksætte efterforskning mod enkeltpersoner i anledning af anmeldelsen, idet indberetningspligten alene påhvilede partiorganisationen, og sagen betragtes således som afsluttet.«

Enhedslistens politianmeldelse kommer, efter at to eksperter over for Politiken har vurderet, at støtten er ulovlig.

»Det vil jeg mene, er en klar omgåelse af lovens beløbsgrænse,« sagde juraprofessor Morten Broberg fra Københavns Universitet i onsdagens avis og fortsatte:

»Når jeg bruger udtrykket »omgåelse« om den omtvistede praksis, ligger der heri, at jeg mener, at denne praksis indebærer en overtrædelse af loven.«

/ritzau/