Enhedslisten er pennefører bag lov, som gør det lettere for Stram Kurs at brænde koraner

Enhedslisten stillede i 2016 et lovforslag om at fjerne blasfemiparagraffen fra dansk lov. Loven gør det ifølge Rasmus Paludan lettere for Stram Kurs at demonstrere.

Rasmus Paludan til sin demostration i Tårnby 23. april. Han fortæller selv, at han ikke satte ild til koranen, men berørte den brændende koran med en ildtang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Under en måned efter at et bredt flertal afskaffede blasfemiparagraffen oprettede Rasmus Paludan partiet Stram Kurs, som ifølge partistifteren har stået for omkring tyve koranafbrændinger.

»Der er en del ting, vi ikke ville kunne gøre til demonstrationer. Jeg synes, det er herligt, at vi kan brænde koranen af.«


Enhedslisten var forslagsstiller, da et bredt flertal af Folketingets partier i juli 2017 afskaffede blasfemiparagraffen. Inden lovforslaget blev vedtaget, fremhævede Justitsministeriets Straffelovråd, at lovforslaget ville kunne medføre koranafbrændinger. Måneden efter offentliggjorde islamkritikeren Rasmus Paludan, at han ville stifte et parti. Datoerne er dog ifølge Paludan et sammenfald.

»Jeg forlod Nye Borgerlige i efteråret 2017. Ledelsen syntes, at jeg var lidt for lakrids, og så meldte jeg mig ud. Efter dette havde jeg brug for noget tid til at tænke, inden jeg besluttede mig for at stifte mit eget parti,« siger Rasmus Paludan, som ønskede en strammere udlændingepolitik end Nye Borgerlige.

Paludan anerkender, at afskaffelsen af blasfemiparagraffen har haft betydning for Stram Kurs.

»Vi står fuldt inde for, at vi var med til at afskaffe den. Guder skal ikke have forrang i et demokrati. Vi bør kunne lave satire og tale frit.«


»Der er en del ting, vi ikke ville kunne gøre til demonstrationer. Jeg synes, det er herligt, at vi kan brænde Koranen af,« siger Rasmus Paludan og fortsætter:

»Der er meget dansk lovgivning, som vi ikke er enige i, men vi forsøger at overholde den.«

Paludan vurderer, at partiet eller andre deltagere i Stram Kurs' demonstrationer har brændt omkring 20 koraner af siden foråret 2018, hvor den første koran blev brændt i Hjørring. Partilederen understreger dog, at han selv »kun har spyttet« på Koranen eller »smurt den med et brugt lommetørklæde«.

Enhedslisten, som i 2017 stillede forslag om at afskaffe blasfemiparagraffen, fortryder ikke, at partiet i sin tid stillede forslaget, fortæller partiets kirkeordfører, Pelle Dragsted.

»Vi står fuldt ud inde for, at vi var med til at afskaffe den. Guder skal ikke have forrang i et demokrati. Vi bør kunne lave satire og tale frit,« siger Pelle Dragsted.

»Det betyder ikke, at jeg ikke synes, Rasmus Paludan opfører sig idiotisk, usympatisk og infantilt,« siger Pelle Dragsted.

Han mener desuden, at Rasmus Paludan »misbruger demokratiet«.

Hvorfor så ikke forhindre ham juridisk i dette?

»Man kan forhindre meget ved at lovgive om ting, folk ikke bryder sig om, men sådan gælder det jo ikke i et demokrati,« siger Dragsted.

Paludan svarer til kritikken, at han »netop er med til at fastholde en fri offentlig debat«, og at »Enhedslisten burde være taknemmelig«.