»En fuldstændig fejlagtig og uforståelig kritik«

Forfattere af en kritisk CBS-afhandling om politireformen føler sig mistænkeliggjort af rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Rigspolitichef Torsten Hesselbjerg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke let at være rigets øverste politimand. Folketinget havde knapt grinet færdig af statsministerens erkendelse af, at politireformens kritikere har »noget at komme efter«, før historien om privatpersonen Torsten Hesselbjergs skatteyderbetalte luksusophold i Rio dukkede op.

Og nu har kritikerne taget fat, hvor det for alvor gør ondt på rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Landets førende eksperter i kontraktstyring kritiserer bl.a., at Hesselbjerg 43 uger inde i 2008 endnu ikke har opgjort, om de enkelte politidirektører har nået deres kontraktmål for 2007.

Kritikken skal ses i lyset af, at Hesselbjerg selv i juni blev tildelt en bonus på 85.000 kroner for sit virke sidste år.

»Som kontrakterne er udformet, er der tale om et problematisk styringsinstrument, der giver dårligere ledelse og dermed borgerne et politi, der er dårligere, end det behøver at være,« siger ekspert i kontraktstyring Per Nikolaj Bukh, professor ved Aalborg Universitet. Han kalder kontrakterne »ubrugelige«.

Meldingen fra Rigspolitiet på Berlingske Tidendes henvendelser om kommentarer fra Rigspolitichefen endte i denne uge med meldingen: »Det kommer ikke til at ske«.

I juni rettede Hesselbjerg ellers et lidenskabeligt modangreb på en kritisk masterafhandling om resultatkontrakterne.

»Der er tale om en fuldstændig fejlagtig og uforståelig kritik. I øvrigt en kritik, der aldrig har været fremført eksternt eller internt i politiet. Det kan godt være, at sådan nogle synspunkter er gangbare på en handelshøjskole – men ikke i virkelighedens verden,« sagde han til bladet CBS Executive, der udkom 4. juni i år. Udtalelser, som Rigspolitiets pressefolk afviser, at Hesselbjerg har uddybende kommentarer til.

Topkarakterer

Forfatterne Jimmy Streit og Finn Bengtsen fik topkaraktererne 10 og 12 for afhandlingen. Men rigspolitichefens kritik ramte dem som et godstog.

Afhandlingen er et øjebliksbillede af en reform på kurs mod kuldsejling. Bl.a. er kontrakterne for ens og for detaljerede til at være brugbare, og alt for store ressourcer bruges på at dokumentere måltal over for Rigspolitiet. Alt sammen langt fra slagordet som nu bruges af selv statsminister Anders Fogh Rasmusssen (V): »Mere politi på gaderne«.

Ikke kun Hesselbjergs hårde ord i juni undrede forfatterne. Forløbet op til deres eksamination i januar havde i forvejen gjort dem rundt på gulvet. De er ikke alene. I dag kalder programdirektør på CBS, Kristoffer Brix Bertelsen, forløbet »højst usædvanligt«.

I Rigspolitiets samarbejdsudvalg havde rigspolitichefen hørt, at en kritisk CBS-afhandling var på vej. Programdirektøren fra CBS blev bedt om at stille på Polititorvet.

16. januar kl. 15 og en time frem forsvarede Kristoffer Brix Bertelsen afhandlingen over for politimester Lene Frank, en af landets øverste politifolk.

Intet fordækt

»Rigspolitiets øverste ledelse gjorde klart, at de havde deres egne undersøgelser af reformen. De var irriterede over at der var lavet en masterafhandling om reformen og kontrakterne, de ikke havde hørt om. At jeg skulle forklare mig over for Rigspolitiet må være et udtryk for et ikke for godt samarbejdsklima mellem Rigspolitichefen og Politiforbundet,« siger Kristoffer Brix Bertelsen.

På mødet forsvarede han sine studerende.

»Alle politidirektører var informeret. Vores studerende snuser ikke rundt i nattens mulm og mørke. Der var intet fordækt ved arbejdsmetoden,« siger han.

På mødet understregede Kristoffer Brix Bertelsen også, at opgaven kun manglede eksaminationen.

De to forfattere vil ikke bruge ord som »pression« om forløbet. Men de følte sig mistænkeliggjort og var forundrede over, at en CBS-programdirektør skulle stå skoleret for Rigspolitiet.

»Vi opfattede det som et forsøg på at fiske efter svage punkter, vi kunne kritiseres på,« siger Jimmy Streit.

Da de to forfattere havde scoret deres topkarakter, blev CBS igen ringet op af Rigspolitiet, der ønskede at få karakteren at vide. Efterfølgende sendte Jimmy Streit og Finn Bengtsen afhandling og alle bilag til rigspolitichefen. Bl.a. et interview med politidirektør Poul Løhde fra Fyn samt udsagn fra 134 menige betjente. Løhde er bl.a. kritisk over for kontrakterne.

Dømmekraft påvirket

Torsten Hesselbjergs hårde angreb på afhandlingen undrer Kristoffer Brix Bertelsen fra CBS.

»Han har nok læst den lidt for hurtigt,« siger afdelingsdirektøren, der er stolt af Finn Bengtsen og Jimmy Streit.

»Jeg kan ikke vurdere, om hans reaktion er vildt overreageret, eller om han bare havde brug for luft. Han reagerer som en presset mand. Men det har hverken skadet CBS eller mine to studerende. De har vist, at en masterafhandling sagtens kan være samfundskritisk og få topkarakter.

Og Hesselbjerg har jo ikke dokumenteret sine påstande«.

Professor Per Nikolaj Bukh, Aalborg Universitet, har længe fulgt politiets kontraktstyring. Han bestilte CBS-afhandlingen af egen drift i juni.

»Der er ikke grundlag for kritik af hverken empiri, analyse eller konklusioner. Forfatterne kunne sagtens have været endnu mere kritiske i forhold til resultatkontrakternes udformning. At Hesselbjerg udtaler sig så kraftigt om en god undersøgelse, tyder på, at han har taget kritikken personligt. Det må have påvirket hans dømmekraft«.

For Jimmy Streit, der til daglig er centerchef i Københavns Kommune og Finn Bengtsen, der er sekretariatschef i Centralforeningen for Stampersonel, er ekspertudsagnet en oprejsning.

»Jeg forstår bare ikke, at CBS skulle stå skoleret på Polititorvet, og at Hesselbjerg udtalte sig så hårdt om udsagn fra hans egen politidirektør og flere end 100 medarbejdere,« siger Finn Bengtsen.