Eksperter: »Umenneskelige« og »sundhedsskadelige« forhold hos Nemlig.com

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

3F har opsagt lokalaftale med Nemlig.com efter Politiken kan afsløre det som eksperter kalder »umenneskelige« forhold på virksomhedens lager. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til årets 100. dag og weekendens første fridag, som DMI allerede i går forudså begynder flot med en del sol, der dog forsvinder bag skyerne op ad dagen. Antallet af indlagte faldt fredag med 16 på en dag, hvor ingen døde med covid-19. Vi er nu nede på 221 indlagte og 14 procent af befolkningen er vaccineret.

De nationale og internationale medier er domineret af britiske prins Phillip, der afgik ved døden 99 år gammel i går. Som Poul Høi skriver i sin nekrolog, havde prinsen danske aner som oldebarn af Christian 9.

Her er et overblik over dagens øvrige historier.

»Umenneskelige« forhold hos Nemlig.com

Vi begynder hos Politiken, der kan afsløre, at ansatte på Nemlig.coms lager arbejder under arbejdsforhold som eksperter kalder »umenneskelige« og »urimeligt belastende fysisk såvel som psykisk«. De ansattes tidsforbrug på de enkelte opgaver bliver angiveligt overvåget og vist på store skærme, som alle kan se.

Politiken har talt med 14 tidligere og nuværende ansatte og set interne mail og dokumenter der viser, at ledere blandt andet har fyret medarbejdere på stedet på baggrund af deres »effektivitetsdata«. Dokumenter fra Arbejdstilsynet viser, at der har været lovbrud og alvorlige ulykker på lageret.

Fagforeningen 3F er chokeret og har nu valgt at opsige lokalaftalen med Nemlig.com.

Læs mere her.

Akademikere bliver holdt ude

Berlingske kan fortælle at Akademikernes Centralorganisation føler sig forbigået af regeringen.

Mens regeringen gladeligt igen og igen inviterer Fagbevægelsens Hovedorganisation FH og fagforbund som 3F og Dansk Metal til trepartsforhandlinger og andet politisk arbejde, må paraplyorganisationen Akademikernes Centralorganisation stort set hver gang se sig forbigået.

Organisationens egen opgørelse viser, at den kun er inviteret til fem af 25 møder, mens FH har været med 24 gange. Formanden spørger, om der overhovedet er »plads til akademikere i Socialdemokratiets danske model«.

I et interview med avisen afviser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kritikken med, at regeringen inddrager dem, der repræsenterer flest og har relevante og konstruktive tanker.

Læs mere her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard afviser kritikken fra Akademikernes Centralorganisation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Ny vaccine kan bringe dansk vaccineplan i fare

Politiken fortæller, at planen for vaccineudrulning umuligt kan gennemføres, hvis myndighederne beslutter ikke at bruge vaccinen fra Johnson & Johnson, der er på vej til Danmark og bygger på samme principper som vaccinen fra AstraZeneca. Brugen af vaccinen fra AstraZeneca er sat på pause i Danmark efter usædvanlige sygdomsforløb og dødsfald hos nogle få vaccinerede. Fire personer i USA, der er vaccineret med Johnson & Johnson, er ramt af samme usædvanlige blodpropper.

»Hvis myndighederne vælger at stoppe udrulningen af Johnson & Johnson-vaccinen, kan vi ikke holde en tidsplan, der hedder, at alle skal være færdigvaccinerede 25. juli i år. Det er stensikkert. Så bliver epidemiens forløb forlænget,« siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi ved Aarhus Universitet, til Politiken.

Læs mere her.

Smitte via berøring af overflader er lille

Hos Jyllands-Posten vurderer danske forskere i lighed med deres amerikanske kollegaer, at risikoen for at blive smittet med coronavirus ved at berøre overflader er lille. Det glæder blandt andre BUPL, der håber at regeringen vil lempe reglerne for rengøring og afspritning af legetøj i børneinstitutioner.

Læs mere her.

Nordsjællandske forældre køber stadig lejligheder til børnene

Berlingske kan også fortælle, at forældrekøb af ejerlejligheder i København tilsyneladende er lige så upåvirket af coronakrisen som resten af boligmarkedet.

I 2020 steg andelen af forældrekøb med 20 procent i København i forhold til året før. Ejendomsmæglere fortæller, at køberne især er forældre fra Nordsjælland, der køber relativt store tre-fire-værelseslejligheder til deres børn, som de regner med selv at overtage på sigt.

Det sidste gælder for eksempel for Anders og Hanne Madsen, der overvejer at købe en lejlighed i Sydhavnen til deres 26-årige søn Malte, som de selv kan flytte ind i senere.

Læs mere her.

Mads Brügger på vej med nyt medie

Vi slutter hos Berlingske, der har opsnuset, at journalisten Mads Brügger er på vej med et nyt hemmeligt medie. Bag projektet står to markante erhvervsfolk, nemlig den nuværende bestyrelsesformand for Den Berlingske Fond, Bjørn Høi Jensen, og hovedaktionæren i reklamebureauet Wibroe Duckerts & Partners, Henrik Juul. Initiativtagerne er foreløbig ordknappe om, hvad medieprojektet går ud på, skriver Berlingske.

Læs mere her.

Mads Brügger står blandt andet bag flere dokumentarfilm og Radio 24syv. Nu er han på vej med nyt hemmeligt medie.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix.

Dagen i dag

I dag er det ikke bare årets 100. dag, det er også dagen, hvor tidligere lærer E.B. Winkler fra Aulum ifølge Herning Folkeblad runder de 100 år. Han skulle have holdt en lille fest med godt 100 gæster, men som det gælder for alt andet i årets første 100 dage er også den fest udskudt.

Det sker i dag

  • Protestbevægelsen Men In Black demonstrerer imod coronapas og massetest i København kl. 19.00.
  • El Clásico spilles i Madrid. Kampen mellem de rivaliserende spanske klubber Real Madrid og Barcelona spilles kl. 21.00 i Madrid. De to klubber ligger tæt i toppen som nummer to og tre adskilt af blot to point efter de første 29 kampe.