Ekspert: På sigt kan det blive nødvendigt at vaccinere børn ned til to år

Risikoen for nye varianter kan sænkes ved at vaccinere børn, siger Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionsmedicin. Børnelæger er skeptiske over for forslaget.

En professor i infektionsmedicin mener, at man bør bruge sin fantasi, når man skal planlæge et halv eller et helt år ud i fremtiden. Arkivfoto: Preben Madsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter sidste sommers lave smittetal kom den mere smitsomme alphavariant af covid-19, som satte gang i smitten igen. Senere kom den endnu mere smitsomme deltavariant til, som nu hærger verden over.

Derfor mener Eskild Petersen, der er professor emeritus i infektionsmedicin ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, at vi på sigt skal overveje, om børn ned til toårsalderen skal vaccineres som en del af børnevaccinationsprogrammet.

»Lige nu er der kontrol over smitten, ligesom der var sidste sommer. Man kan dog nemt forestille sig, at der kommer endnu en ny variant, som vil udnytte, at vi mangler den flokimmunitet, som man opnår, når 90 procent af befolkningen er vaccineret,« siger Eskild Petersen til Berlingske.

Nye varianter opstår nemlig med tiden, når virussen hopper fra menneske til menneske, og jo flere, der ikke er vaccinerede, eller har immunitet fra tidligere infektion, desto flere gange kan smitten gives videre, og desto højere bliver risikoen for nye, smitsomme varianter.

Den pensionerede professor Eskild Petersen oplyser, at man nu kan se i en norsk undersøgelse, at børn, der har været smittet med covid-19, tilsyneladende opsøger lægen oftere end børn, der ikke har været smittet. Det kan være et tidligt tegn på, at nogle børn får senfølger, siger han. Fold sammen
Læs mere

»Det er svært at opnå, at 90 procent af befolkningen er vaccineret, hvis man antager at ti procent af befolkningen ikke ønsker at blive vaccineret, og 12 procent af befolkningen er børn under 12 år, som heller ikke bliver vaccineret. Derfor mener jeg, man skal overveje, om det inden for de næste seks til 12 måneder bliver nødvendigt at udvide vaccinerne til også at omfatte børn,« siger Eskild Petersen.

Skeptiske børnelæger

Eskild Petersen har udtalt det samme til DR Østjylland, som også har talt med Klaus Birkelund, som er formand for børnelægerne i Dansk Pædiatrisk Selskab (DPS) og overlæge på Aarhus Universitetshospital.

Han er skeptisk over for forslaget, og han siger til DR, at der mangler mere data, før en sådan udvidelse af vaccinationsprogrammet kan ske – og at vaccinen slet ikke er godkendt til så små børn endnu.

»Jeg synes, at det er for tidligt at tale om, at covid-vaccinen skal ind i børnevaccinationsprogrammet,« siger Klaus Birkelund, som derfor afventer de undersøgelser, der er i gang, som skal vurdere sikkerheden af at vaccinere børn med de nuværende covid-vacciner.

»Men i øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning,« siger børnelægen til DR.

Det forbehold anerkender infektionsmedicineren Eskild Petersen. Han siger, at det også er helt essentielt at finde ud af, om børn også får senfølger af covid-19 i samme grad, som voksne gør.

»Det er en rimelig holdning, børnelægerne har, og det er de velkomne til at påpege. Men denne virus er ny og opfører sig på måder, vi ikke har set før. Derfor siger jeg blot, at man er nødt til at bruge sin fantasi og se på, hvad der kan ske om seks til 12 måneder, så det ikke kommer bag på os,« siger Eskild Petersen og fortsætter:

»Sidste år kom alphavarianten og tog hurtigt over, og lige nu har vi deltavarianten. Jeg siger bare, at hvis det er samme scenario, vi skal igennem til efteråret, så skal vi overveje at udvide børnevaccinationsprogrammet. Men jeg er helt enig i, at vi skal have flere data – både om senfølger og vaccinernes virkning og påvirkning på børn,« siger Eskild Petersen til Berlingske.

Ifølge tal fra Center for Disease Control and Prevention i USA, har omtrent 10 millioner amerikanere mellem 12-18 år modtaget mindst første stik af vaccinen.