Ekspert: Forsvaret ændrer ikke taktik

Taleban og al-Qaeda har allerede haft rig mulighed for at aflure de danske elitestyrkers metoder, vurderer sikkerhedsekspert, der ikke tror, at forsvaret vil ændre udmærkede metoder på grund af en bog.

Danske soldater på patrulje i Green zone, nord for Gereshk i Afghanistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oplysningerne i Thomas Rathsacks bog »Jæger - i krig med eliten«, der efter afvisningen af et fogedforbud udkommer som planlagt i løbet af ugen, vil ikke få forsvaret til at udskifte effektive procedurer.

Det vurderer lektor Peter Viggo Jakobsen fra Københavns Universitet, der er ekspert i forsvars- og sikkerhedspolitik.

Han forstår godt forsvarets ønske om at redigere i bogens indhold, men han mener ikke, at der er tale om direkte skadelige informationer, som fjender ikke ville kunne finde andetsteds.

Overdrevne argumenter
- Jeg kan godt forstå, at forsvaret gerne ville luge ud i oplysningerne, for han (Thomas Rathsack, red.) er meget detaljeret i sin beskrivelse af, hvordan jægerkorpset udfører konkrete operationer, og det kommer frem, at de udøver støtte til spioner i udlandet, hvilket ikke har været alment kendt, siger han og fortsætter:

- Men argumenterne fra forsvaret og forsvarsministeren har fået en tand mere, end de fortjener. Jeg har svært ved at se, hvordan bogen kan bringe vores soldaters liv i fare, eller at forsvaret nu skal til at ændre procedurer, for vi har kæmpet kontinuerligt med Taleban og al-Qaeda siden 2001, så de har fået masser af muligheder for at aflure, hvordan elitestyrkerne opererer, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

Han tilføjer, at mange af de oplysninger, som fremgår af Thomas Rathsacks bog også ville kunne findes via engelske og amerikanske bøger om elitestyrkers arbejde, forskellige dokumentar-programmer samt andre kilder på internettet.

Procedurer er fleksible
Han mener derfor ikke, at udgivelsen af bogen vil få Forsvaret til at ændre på de procedurer, de benytter sig af i dag.

- Jeg kan ikke se, hvordan man kan gøre tingene mere effektivt end i dag, og så specifikke er procedurerne heller ikke. Man har fleksible tilgange, man kan ændre ruterne osv. Man bruger de procedurer, som er de bedste, man overhovedet kan finde på. Hvis de bliver ændret, er det fordi, man får en god idé til at forbedre dem, ikke fordi de er blevet gengivet i en bog, vurderer Peter Viggo Jakobsen.

Han forventer derfor ikke, at forsvaret vil foretage sig andet - i kølvandet på den omdiskuterede fogedsag - end fremover at sørge for at gå i bedre dialog, hvis andre soldater i rækkerne melder sig som forfattere.

- Forsvaret har fået sendt et vink med en vognstang om, at andre skal lade være med at gøre, hvad Thomas Rathsack har gjort. Og samtidig har de fået sendt et signal til England og USA om, at de tager overtrædelser af tavshedspligt alvorligt, og jeg tror, det har bidraget til at inddæmme de skader, der kan være på længere sigt, siger Peter Viggo Jakobsen.