Egyptisk universitet bortviser kvinde for kram: »Ekstremt meget kvindeundertrykkelse i social praksis«

Det egyptiske universitet Al-Azhar har bortvist en kvindelig studerende, efter en video, hvor hun modtager et kram fra en mandlig studerende, har floreret på sociale medier.

Egyptian Muslim Students attend a Christmas Eve mass in Egypt's New Administrative Capital, 45 kilometres (28 miles) east of Cairo, on January 6, 2019. Egypt was set to inaugurate a massive cathedral amid heavy security on Coptic Christmas Eve Sunday, a day after a deadly bomb blast near a church in the country where jihadists have repeatedly targeted Christians. The explosion on January 5, 2019, on the eastern edge of Cairo, killed a policeman who was trying to defuse the device and wounded two others (Photo by Mohamed el-Shahed / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED EL-SHAHED

En kvindelig studerende er blevet smidt ud af Al-Azhar-universitet i Kairo. Det skete i kølvandet på en video på sociale medier, hvori kvinden ses modtage et kram af relativ uskyldig karakter fra en ung mand.

Det oplyser det islamsiske universitet søndag. De anklager samtidig kvinden for at have skadet skolens gode ry.

Det er helt forventeligt iføgle Seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationalestudier, Rasmus Alenius Boserup.

»Der er ikke noget vanvittig overraskende i det. I social praksis er der rigtig meget kvindeundertrykkelse i Egypten. Der foregår enormt meget chikane og grundlæggende tilsidesættelse af kvinders rettigheder.«

Videoen viser en mand, der går på knæ med en buket foran en ung kvinde i en situation der ligner et frieri, hvorefter han rejser sig op, giver kvinden et kram og svinger hende rundt.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er der tale om en video, der tidligere på måneden gik viralt i Egypten.

AFP skriver, at det ikke tyder på, at hændelsen er foregået på Al-Azhar-universitetets område, men i Mansoura hvor den unge mand i videoen er studerende.

Rasmus Alenius Boserup forklarer, at der har været en del sager, som er blevet udløst af reaktioner på kampagner eller virale ting fra de sociale medier.

»Der var blandt andet en video med en kvinde, der filmede, at hun blev forfulgt og tiltalt af en mand på gaden, hvilket bizart nok endte med, at hun fik en dom. Endda på trods af, at der findes såkaldte harassment-love, der kriminaliserer chikane af kvinder i det offentlige rum,« siger han.

Han fortæller, at Egypten af flere omgange har forsøgt at sætte fokus på kvinders rettigheder i landet. Men mange af landets kvinderetsaktivister har luftet en mistanke om, at der aldrig har været andre motiver bag end et ønske om at blive velanset i vesten.

»Al-Azhar-universitet er et islamistisk universitet. Det er uddannelsesinstitution, som lader sig påvirke ekstremt meget af salafistiske stemmer i den offentlige debat,« siger Rasmus Alenius Boserup, Seniorforsker i udenrigspolitik ved Institut for Internationale Studier.