Efter omstridt debat kan man nu købe mundbind for få kroner i Aarhus

Først var de svære at opstøve, men efter en millionhandel søndag får aarhusianerne nu mulighed for at købe mundbind for få kroner stykket.

 
Sundhedsstyrelsen har anbefalet af bruge mundbind i visse situationer nu. Flere studier viser, at det har en effekt. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Coronasmitten har for alvor ramt Aarhus.

Derfor har de lokale myndigheder måttet sætte ind, hvor det fra mandag blandt andet er blevet et »juridisk krav« at bære mundbind i offentlig transport.

Kravet om mundbind resulterede imidlertid i, at det hen over weekenden var tilnærmelsesvis umuligt at erhverve sig et mundbind i de aarhusianske butikker.

Det problem blev dog løst lørdag aften, hvor der blev indgået en opsigtsvækkende handelsaftale.

Regionerne og kommunerne har nemlig samlet et lager på 90 millioner mundbind, og Matas og Apotekerforeningens grossister har fået mulighed for at købe fem millioner af dem.

»Aftalen om de fem millioner mundbind, som nu ekstraordinært kommer til salg i Aarhus, er et godt eksempel på, at vi som samfund forstår at samarbejde om nye løsninger, når situationen byder det,« skriver borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S), i en pressemeddelelse.

Smittetallet stiger i Aarhus, og derfor er det blevet et krav at bære mundbind i offentlig transport. Efter en omstridt debat om pris og flere butikker meldte udsolgt, har det offentlige lavet en opsigtsvækkende handel med apotekerne og Matas, som nu kan sætte mundbind på hylderne til en lavere stykspris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix .

Blot to kroner per mundbind

Efter DSB i sidste uge anbefalede passagerer at bære mundbind i myldretiden, har kravet om mundbind sat ild i debatten, hvor flere har fremhævet, at det for nogle kan være dyrt at iføre sig et engangsmundbind til over 10 kroner stykket hver gang, man tager med offentlig transport.

Ifølge Jyllands-Posten har blandt andre Matas dog taget bestik af kritikken.

Søndag meldte materialistkæden ud, at de mundbind man har købt gennem det offentlige, vil blive solgt videre i pakker af 50 styk for 99 kroner. Det vil sige, at stykprisen for et mundbind lyder på to kroner.

Og det er nøjagtigt, hvad det offentlige selv har betalt for dem, lyder det fra Martin Magelund, som er ansvarlig for regionerne og kommunernes samlede lagre af værnemidler.

»Vi skal ikke tjene penge på det her, så vi sælger dem videre til kostprisen,« siger han til Jyllands-Posten, hvortil han understreger, at der i forbindelse med handlen ikke er blevet aftalt, hvor meget apotekerne og Matas må tjene på at sælge mundbindene videre til forbrugerne.

Ifølge mediet har apotekerne lagt op til en højere avance, men når butikkerne åbner mandag, vil priserne muligvis være sat ned.